Blogg

Ett gott skratt förlänger livet: Den vetenskapliga kopplingen mellan skratt och livslängd

image

Ett gott skratt förlänger livet: Den vetenskapliga kopplingen mellan skratt och livslängd

Visst känns det bra att skratta, men hur mycket sanning ligger det bakom ordspråket “ett gott skratt förlänger livet”?

Faktiskt så visar det sig att ett gott skratt verkligen gör så mycket mer än att bara förbättra ditt humör (även om det i sig är fantastiskt). Enligt studierna som vi kikar på i dagens blogg hittar vi att det kan hjälpa dig att bekämpa sjukdomar på både kort och lång sikt, stärka ditt immunförsvar, stärka din kropp och dina organ, och öka längden (för att inte nämna kvaliteten) på ditt liv.

Tyvärr behöver många av oss bli påminda om att skratta mer inte bara är lämpligt – utan till och med nödvändigt – även under perioder av stress, förluster eller motgångar.

Om du identifierar dig med att vara en typ av person som känner att det inte finns tid att ha kul, att livet är för svårt för att hitta humor i det, eller att du ständigt måste vara allvarlig kanske några av studierna i dagens blogg kan ge dig några nya tankar. Faktum är att ju allvarligare och svårare livet blir, desto viktigare är det att du hittar sätt att skratta. Din hälsa och ditt välmående hänger på det.

Förlänger ett gott skratt livet?

Flera av oss kan vara obekväma med vårt skratt. För vissa kan det kännas som en lyx, långt ifrån naturligt. Något som bara är lämpligt under specifika omständigheter som när vi kommit hem från jobbet, tillbringar tid med våra barn, endast i sällskap med familj eller nära vänner eller är ute och ser en komedifilm.

Som barn var det kanske enkelt att skratta fritt och spontant, men när vi blir äldre och mer fokuserade på ”vuxenlivet”, börjar vi ta saker mer allvarligt och censurera oss själva. Och det är inte konstigt, för livet kommer med utmaningar och smällar som gör att vi kan falla längre från vårt skratt. Vi kan förlora vår humor efter en hjärtesorg, när vi försöker att navigera i företagsvärlden, eller för att vi helt enkelt förknippar skratt med att vara löjlig eller omogen.

Dessutom, med en instabil världsekonomi, global oro, krig i omvärlden och på det våra personliga problem, kan det ibland kännas som att skratt helt enkelt inte är lämpligt för denna värld. Hur kan vi tillåta oss att skratta när vi ser vad som händer i nyheterna? Hur kan vi ha nöje och njuta av oss själva vid tillfällen i livet vi står inför förlust eller tragedi?

Men skrattet är precis vad vi behöver som allra mest under perioder av stress och sorg. Tänk dig att på samma sätt som en amerikansk sitcom, som Seinfeld, eller buskis-sketcher kan stöttas av ett pålitligt “burkskratt” för att bära upp stämningen och även de mest mediokra skämt kan ditt eget skratt, om det är nära till hands, göra mycket för en dålig dag. Dessutom kommer skratt inte bara att hjälpa dig att må bättre just då. Enligt en studie från Norge kan det faktiskt förlänga ditt liv.

I studien undersökte forskare 50 000 personer under 15 år och fann att de med sinne för humor levde i genomsnitt 8 år längre än deras mer “allvarliga” motsvarigheter. Forskarna bakom studien föreslår att humor har potential att hjälpa människor att undvika sjukdomar och förlänga deras livslängd.

När du ser det på detta sätt verkar det som en självklarhet att få in mer skratt i livet. Till skillnad från motion, sömn och andra hälsosamma vanor, är skratt alltid enbart ett rent nöje. Det kräver inte att du går upp lite tidigare för att hinna med morgonlöpningen eller kortar ner ditt Netflix-maraton för en tidig natt. Du kan också göra det var som helst, oavsett om det är hemma eller på jobbet (på helt lämpligt och acceptabelt sätt).

Varför skratt är den bästa medicinen

Som ofta är fallet med hälsokunskap är det de enkla, naturliga, intuitiva sakerna – som god sömn, näringsrik mat och motion – som gör oss mest gott.

Skratt är inget undantag – det är lika bra för oss som det är njutbart och roligt. Det skakar bort rädsla och spänning ur våra kroppar, tar våra tankar för en stund bort från våra problem, hjälper oss att se livets ljusa sidor, hjälper oss att knyta an till dom vi skrattar med, och så mycket mer.

Precis som motion och sömn finns det otaliga studier som visar på de omfattande och ibland överraskande fördelarna med något vi redan visste känns bra. Men det gör det inte mindre imponerande att se exakt hur skratt förbättrar vår hälsa och hjälper till med sjukdomar så olika som artrit, diabetes och hjärtsjukdomar.

Enligt forskning från Amerikanska Veterandepartement och Mayo Clinic har ditt skratt en fysisk positiv inverkan. Studierna ovan går igenom hur det:

 • Stimulerar och ger dina organ, såsom ditt hjärta, lungor och muskler, träning
 • Förbättrar blodcirkulationen och hjälper dig att släppa spänningar och främjar muskelavslappning
 • Hjälper dig att ta djupa, syrerika andetag
 • Sänker nivåerna av stresshormonet kortisol
 • Ökar immunsystemets aktivitet, inklusive naturliga mördarceller som bekämpar infektioner, cancer och andra sjukdomar
 • Stimulerar frisättningen av må-bra-endorfiner
 • Balanserar din stressrespons: Den aktiverar det sympatiska nervsystemet (som ökar din hjärtfrekvens och blodtryck) och sänker det omedelbart efteråt, vilket lämnar dig lugn och avslappnad. 

Läs mer om det sympatiska nervsystemet i vår tidigare blogg om Vagusnerven.

Skratt har också långsiktiga fördelar och kan hjälpa till att förebygga, bekämpa eller bidra till återhämtning från olika sjukdomar och riskfaktorer för sjukdomar (inte minst högt blodsocker). Det finns otaliga studier som visar goda effekter för det. Här är bara några få:

 • En studie visade att att titta på en komediföreställning efter att ha ätit sänkte glukosnivåerna (att ha höga glukosnivåer är ett huvudsymptom på diabetes och prediabetes)
 • Forskare fann att skratt och att ”löjla runt” hjälpte till att minska hyperinflation av lungorna hos patienter med svår kronisk obstruktiv lungsjukdom
 • Forskning indikerar att de som skrattar mer kan ha färre episoder av hjärtarytmier och komplikationer när de återhämtar sig från hjärtsjukdomar
 • Skratt har visat sig öka toleransen för smärta
 • En större benägenhet att skratta är korrelerad med minskad risk för hjärtinfarkt
 • En studie visade att skratt sänkte inflammation hos personer med reumatoid artrit
 • En studie visade till och med att skratt minskar svullnad hy i en allergisk reaktion
 • Skratt har även visat sig förbättra minne och inlärningsförmåga hos äldre vuxna

Som du kan se verkar skratt hjälpa till med en mängd olika fysiska problem, från inflammation till hjärtsjukdomar, till diabetes. När du ser det på detta sätt verkar det som att ta sig tid att skratta, vara lättsam och njuta av livet, inte bara som en lyx – det borde vara självklart.

Känslomässiga fördelar med att skratta

Om du inte redan vet det, är våra kroppar, sinnen och känslor djupt sammanflätade. Vid känslor av depression, ängslighet eller ensamhet pekar forskningen på att du är mer mottaglig för flera typer av sjukdomar och en förkortad livslängd.

Till exempel fann en studie att ensamhet och social isolering kan öka risken för tidig död från alla orsaker i hastigheter som liknar de av rökning och fetma. Det finns till och med bevis på att långvarig depression kan orsaka att immunceller böjs och deformeras, vilket kan få dem att förlora sin interna organisation och funktion.

Å andra sidan har skratt konsekvent visat sig vara bra för våra sinnen och känslor. Detta beror till stor del på de neurokemiska effekterna av skratt:

 • Det sänker kortisol (stresshormonet som får oss att känna oss konfrontativa och irriterade)
 • Det ökar dopamin (det ”belönande kemikalien” som förstärker känslor av njutning)
 • Det stimulerar oxytocin (“kärlekshormonet” som är ansvarigt för känslor av relationer, kärlek och anslutning)
 • Det stabiliserar serotoninnivåerna (den ”humörstabiliserande”, som håller dig känslomässigt positiv)
 • Det frigör endorfiner, som är naturliga smärtstillande medel och stresslindrande

Så skratt är en viktig kompletterande behandling för psykiska hälsoproblem, förutsatt att det kombineras med andra läkande metoder, som terapi.

För dem med kronisk eller längre sjukdom och depression, som lätt kan gå hand i hand, kan skratt vara särskilt viktigt. I en studie hjälpte sjukhusclowner barn på sjukhus och deras familjer att minska stress och ångest.

Humorterapi har också visat sig minska oro och förbättra humöret hos äldre på äldreboenden. Patienter som återhämtar sig från schizofreni har också haft ett bättre sinne för humor och förbättrade resultatet av återhämtningen genom humorterapi.

Hur man får mer skratt och glädje i livet?

Nu när du vet hur viktigt skratt är, är det dags att börja göra det till en större del av ditt liv. Om du tenderar att vara en person som har svårare att dra på smilgropparna och släppa lös ett skratt, eller om du känner att livet är allt annat än roligt just nu, oroa dig inte. Det viktigaste är att du inte ska behöva försöka vara något du inte är, som att bli en komiker över en natt, eller tvinga dig själv att känna dig onaturligt pigg när det bara inte är du.

En bra start att börja med kan vara att så enkelt att vara öppen för tanken att det är okej att vara lättsam, ha kul, hitta humor i saker och släppa lös ditt skratt. Bara för att du är vuxen betyder det inte att lek är bortkastad tid. Du behöver inte göra något ”produktivt” hela tiden, och du är inte en dålig person för att du väljer att skratta åt något löjligt snarare än att fokusera på de senaste miljönyheterna.

Ta inspiration från ditt barnasinne – det som experimenterar, använder sin fantasi och har ett oskyldigt förhållningssätt till livet. Se om du kan vara mer öppen för att skratta åt dig själv för några av dina misslyckanden, utmaningar och misstag, istället för att döma dig själv. Försök att lätta upp lite efter lite.

Du kan också börja spara allt roligt för de dagar som känns allt annat än roliga. När du är ledsen eller orolig kanske du inte har energi eller motivation att söka efter de filmer, shower eller böcker som skulle få dig att skratta. Men om du har dem lätt tillgängliga kommer du att kunna slänga på något snabbt och ändra ditt mentala tillstånd.

Om du vet att du har något stressigt framför dig, var proaktiv i att få dina skratt in! Boka en stand-up föreställning kvällen innan en stor utmaning eller planera en middag med den där vännen som du kommer bra överens med samma dag som du vet att det kommer att vara en tyngre dag.

Du avgör om skratt blir en naturlig del av ditt liv

Precis som med sömn, näringsrik mat och motion är skratt en av de där aktiviteterna som känns bra och som vi intuitivt vet är bra för oss. Forskning fortsätter att visa hur skratt gynnar emotionell, fysisk och mental välbefinnande på djupare nivåer som faktiskt kan förlänga vår livslängd. Skratt ger ditt hjärta, lungor och muskler en träning, hjälper dig att andas djupare, stimulerar ditt immunförsvar och kan förebygga, behandla eller bidra till lindring av många sjukdomar.

Du behöver inte bli en komiker eller genomgå en personlighetsförändring för att göra skratt till en större del av ditt liv. Börja med att helt enkelt vara öppen för det faktum att livet är roligt. Det är okej att skratta, och kanske till och med bäst att skratta när livet blir tufft. Ljusna upp och gör ditt liv lyckligare, friskare och längre idag!

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Design & Utvecklad av Buildahome Webbyrå