Under den senaste tiden har en nerv blivit mer omtalad, vagusnerven. Under många år var vagusnervens omfattande inverkan på hälsa och välbefinnande relativt okänd inom medicinska kretsar. Det var inte förrän forskare började utforska sambandet mellan nervsystemet och immunsystemet som vagusnervens centrala roll började uppmärksammas.
För att förstå vagusnervens betydelse i vår kropp, är det viktigt att börja med en översikt av det autonoma nervsystemet. Detta system är uppdelat i två delar: det sympatiska och det parasympatiska nervsystemet, som båda påverkar vår stresshantering. Det sympatiska nervsystemet blir aktivt när vi behöver kraft som vid stressfyllda situationer. När vi ska aktivera alla våra hormoner för att göra kroppen redo för att ta oss från ett hot. Om det sympatiska nervsystemet är till för att aktivera kroppen är det parasympatiska nervsystemet den andra vågskålen. Det parasympatiska nervsystemet är kroppens interna kommunikationsväg för att tala om för kroppen hur den bäst ska slappna av och hur våra organ ska agera för att återhämta oss. Det styr alltså hur vi både reparerar och motverkar det som sker i kroppen vid stress. Den är därför som mest aktiv när vi vilar och det som behövs när vi ska återhämta och reparera vår kropp.
Vagusnerven är kroppens längsta kranialnerv. Det är en direkt länk mellan hjärnan och flera av våra inre organ. Dess funktion är att aktivera det parasympatiska nervsystemet och därmed minska stress. Genom att stimulera vagusnerven kan vi direkt påverka vår förmåga att återhämta oss från stress och förbättra vårt allmänna välbefinnande.
I slutet av 90-talet skedde en forskningsmiss som resulterade i upptäckten av att ett nervsystem kommunicerar med immunsystemet och påverkar vår kropps hantering av inflammationer. För den som vill läsa mer om forskningen som omfattade 100 000 möss går det att hitta här.
Upptäckten valde dom att kalla för “den inflammatoriska reflexen” som kortfattat talar om för mjälten att minska cytokinet TNF som aktiverar inflammation. Den banbrytande upptäckten av den inflammatoriska reflexen nerven har banat väg för en helt ny förståelse för hur nervsystemet och immunsystemet interagerar. I Sverige är forskaren Peder Olofsson pionjärer inom detta fält och arbetar för att översätta dessa insikter till praktiska behandlingar vid Karolinska Institutet.
Idag pågår forskning som fokuserar på att förstå de molekylära mekanismerna bakom VNS och hur denna stimulering specifikt påverkar immunsystemet. Genom att kartlägga dessa interaktioner hoppas forskarna kunna utveckla mer riktade och effektiva behandlingar, som kan aktivera eller dämpa immunförsvaret med stor precision.
Intresset för forskningen har bland annat med möjligheten att stimulering av vagusnerven även kan ha potential som behandling för kroniska inflammatoriska tillstånd. Detta leder oss in på ett banbrytande ämne inom medicin, att utveckla bioelektriska mediciner, som genom elektrisk stimulering av vagusnerven kan dämpa inflammation i kroppen. Detta representerar en spännande framtid för behandling av inflammatoriska sjukdomar där biverkningarna är minimala.
Hur man skulle kunna göra det enligt forskning från Karolinska Institutet är genom VMS. Vagusnervstimulering (VNS) är en teknik där små elektriska impulser skickas till vagusnerven för att aktivera det parasympatiska nervsystemet och därmed minska inflammation. Även om detta låter helt makalöst så har man gjort liknande ingrepp på folk med epilepsi. Denna metod har redan visat lovande resultat i kliniska prövningar för tillstånd som Crohns sjukdom och reumatoid artrit. Idag pågår även forskning tillsammans med KTH för att vidareutveckla och kartlägga signalöverföringen mellan nerver och immunceller.
Implantat som stimulerar vagusnerven kan placeras kirurgiskt vid halsen, där de sänder ut regelbundna elektriska pulser till de 80 000 nervtrådar som den består av. Dessa pulser efterliknar de naturliga signalerna som hjärnan sänder för att kontrollera inflammation genom det autonoma nervsystemet. Genom att finjustera impulsstyrkan och frekvensen kan en läkare i framtiden potentiellt skräddarsy behandlingen för individuella patientens behov.
Wim Hof är mannen, även känd som ”Iceman”, som har spelat en avgörande roll i att föra uppmärksamheten till vagusnerven och dess potential att påverka hälsan genom hans unika metod som han kallar för WHM. Genom att kombinera specifik andningsteknik, kall exponering och meditation, har Hof demonstrerat enastående fysiologiska prestationer, som han tillskriver sin förmåga att medvetet kontrollera sitt autonoma nervsystem. Hof-metoden har inte bara populariserat vagusnervstimulering utan har också inspirerat vetenskaplig forskning kring hur andning och temperatur kan påverka kroppens inre tillstånd genom vagusnerven. Läs mer här.
Djupandning är en enkel men kraftfull metod som återkommande nämns för att stimulera vagusnerven. En effektiv andningsövning involverar att:
Exponering för kyla, som kall dusch eller isbad, kan stimulera vagusnerven och kan vara en av de anledningarna bakom flera av fördelarna isbad tillskrivs. Kyla bidrar till att minska det sympatiska nervsystemets aktivitet och öka det parasympatiska nervsystemets aktivitet, vilket leder till förbättrad stresshantering och ökad effektivitet i kroppens metaboliska processer.
Läs vår blogg om isbad och dess historia https://cellexir.se/isbad-den-vaxande-halsotrenden/
Vagusnerven spelar en avgörande roll i matsmältningssystemet. Stress kan påverka matsmältningen negativt, men genom att förbättra tarmhälsan kan vi även positivt påverka vagusnervens funktion. Probiotika och periodisk fasta är exempel på hur vi kan stärka tarmhälsan och därmed stimulera vagusnerven enligt studier. Läs mer här.
Stimulering av vagusnerven kanske gör att medicin förändras i framtiden, med potential att behandla inflammatoriska sjukdomar genom att stimulera kroppens inre läkande förmåga, på ett sätt som är både effektivt och har minimala biverkningar. Genom att utnyttja kroppens egna regleringssystem kan vi på sikt se en framtid där kronisk inflammation kan hanteras mer naturligt och skonsamt.
Denna forskning är fortfarande i sina tidiga skeden, och mycket arbete återstår innan dessa behandlingar kan bli tillgängliga, men samtidigt visar den på en otroligt spännande potential vi har inom oss. Innan vi kan ta del av de medicinska fördelarna finns det mycket vi kan göra för att träna och stimulera vår egna vagusnerv.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev