En vardag utan kaffe är helt otänkbart för de flesta. Du kanske är personen som ser det som din favoritstund på morgonen, eller är du och kaffekoppen oskiljaktiga under hela dagen, eller så kanske du undviker denna beska svarta dryck helt – alla har vi en relation till kaffe.
Koffein är ett av de mest konsumerade stimulerande ämnen i världen. Vi i Sverige kan inte påstå något annat än att vi älskar kaffe och koffein. I undersökningar är vi alltid bland topp tio av länder med högst kaffekonsumtion om året. Enligt Fairtrade ligger vi på tredje plats med hela 7.6 kilo kaffe om året, två och en halv kopp om dagen men undersökningar sträcker sig också upp till dryga 8 kilo. Däremot ligger vi i lä mot vår granne Finland, uppenbarligen världens piggaste nation, med hela 12 kilo som snitt. Men vad säger forskningen om hur kaffe, koffein och konsumtionsmönster påverkar din hälsa?
Bortom dess uppiggande effekt, positiva inverkan på kognitiv funktion och fysisk prestation, har forskning visat att koffein kan minska risken för vissa sjukdomar.
Vad är koffein?
Det är en besk, vit kristallin xantinalkaloid som återfinns i vissa bönor, kärnor, löv och frukter och klassas som ett psykoaktivt centralstimulerande ämne. Man säger att kärt barn har många namn och beroende på vart vi extraherar ämnet kallar vi det för olika saker, guaranin om det kommer från guarana, matein från mate, tein från te. Koffein agerar som samlingsnamnet och härstammar från att vi vanligen får i oss det från kaffebönan.
Effekterna av koffein har studerats under många år. Söker man på PubMed dyker över 39,000 studier upp där de flesta berör hur koffein påverkar kognitiv hälsa, kardiovaskulär hälsa, fysisk prestation och fertilitet. Så vad säger några av studierna?
Koffein för mental och kognitiv prestation
Att “en kopp kaffe kommer göra dig pigg” är kanske ett påstående som inte kräver en studie hänvisad till för att de flesta ska ta det för en sanning. Samtidigt är det en av områden som forskas på mest att koffein kan förbättra mental vakenhet och kognitiv funktion. Ålder kan påverka vår kognitiva förmåga. Denna studie genomfördes på över 2000 deltagare över 60 år som visade på högre kognitiv förmåga för de som konsumerat kaffe med koffein mot de som konsumerat koffeinfritt kaffe.
Även vissa kognitiva sjukdomar kan kopplas till vårt åldrande. Karolinska Institutet har också publicerat studier om hur kaffedrickande kan motverka Ahlzimers och demens där den lägsta risken hade de personer som drack mellan tre till fem koppar kaffe om dagen.
Fysisk prestation
För fysisk finns det mycket stöd för koffein vilket gör det mycket populärt inom idrott eller vid träningspass. I en studie kunde man visa förbättrad prestation vid cykling, både i effekt och tidsprestation, på ett 16km lopp. Dosen var sex milligram koffein per kilo kroppsvikt, vilket innebär mellan fem till sex koppar kaffe för den som väger mellan 70-80 kilo. För de flesta är det lite tungt att få i sig, vilket gör Cellexir Endurance ett perfekt alternativ. Inte nog med att det är en kraftfull dos av koffein har vi en noga utvald formula med andra aktiva ämnen som PEAK ATP, Taurin, L-Citrullin och mycket mer. Om du vill pröva Cellexir Endurance hittar du det här:
Koffein och forskning på Parkinsons
Parkinsons sjukdom är en neurodegenerativ störning som påverkar rörelse och balans. Viss forskning har gjorts för att försöka bevisa att koffein kan ha en effekt av neuroprotection mot dopaminerg och neurodegeneration, vilket kan minska risken för sjukdomen Parkinsons. Dock är de studier som gjorts idag för få och bristfälliga för att påstå att det har en bevisad effekt.
Koffein och Typ 2-Diabetes
Åldersdiabetes, som det ofta kallas då det vanligen drabbar en efter 40, typ 2-diabetes är en kronisk sjukdom som påverkar hur kroppen använder socker. Enligt en relativt ny studie kan en vana av kaffedrickande medföra en förmåga för kroppen att kunna bevara lever- och betacellsfunktion (insulinfunktion) på lång sikt.
Koffein och leversjukdom
Kaffeintag har uppmärksammats för dess positiva effekter på levern. Dock är forskningen tvetydig då en randomiserad kontrollerad studie visade dock att koffein inte var överlägsen mot placebo i att minska leverfett och stelhet.
Vad är det som gör kaffe hälsosamt?
Kaffe är, utöver koffein (som också enligt studier kan anses som en antioxidant), fullspäckat med antioxidanter som skyddar våra celler. Bönan i sig själv innehåller tusen antioxidanter och ännu fler uppstår under rostningsprocessen.
Bland annat innehåller kaffe Quercetin, en av våra favorit-antioxidanter och ett av våra senaste tillskott till Cellexir One som vi tidigare skrivit om i tidigare blogginlägg. Quercetin har en starkt skyddande funktion för dina celler och en studie tillskriver ämnet som anledningen till kaffets neuroprotektiva egenskaper.
Så ska vi ta en kopp för hälsospannet och livslängden?
Utöver att många av oss har svårt att se en vardag utan kaffe visar många studier på lovande effekt. En studie publicerad i New England Journal of Medicine visar att kaffekonsumtion kan associeras med en längre livslängd. En större kohortstudie fann att de som drack tre eller fler koppar kaffe per dag hade lägre risk för dödlighet från alla orsaker, inklusive hjärtsjukdomar och cancer, jämfört med de som drack mindre eller inget kaffe alls. Då vår kognitiva förmåga också spelar en avgörande roll på vårt hälsospann påverkar även de fördelarna in.
Däremot bör vissa grupper vara försiktigare med kaffe och koffein.
Men om du inte tillhör någon av ovan kategorierna och är frisk i övrigt är det mycket som tyder på att du kan avnjuta varje kopp med gott samvete för hälsan.