Blogg

XPRIZE Healthspan: Världens största tävling någonsin för att proaktivt förbättra åldrandets kvalité.

image

Idag står vi inför en spännande era inom hälsans värld. XPRIZE lanserade tävlingen Healthspan som delar ut över en miljard kronor till den som bäst löser förbättringar för vårt åldrande. Målet med tävlingen syftar till att förbättra och förlänga livskvaliteten för personer mellan 65 och 80 år. Denna utmaning, som innefattar en belöning på hela 101 miljoner dollar, är den största satsningen i sitt slag och representerar en betydande milstolpe i strävan efter ett hälsosammare och längre liv.

Bakgrund om XPRIZE Foundation

XPRIZE Foundation, grundad 1994 av Peter Diamandis, är en icke-vinstinriktad organisation känd för att främja teknologiska framsteg och innovation genom tävlingar. Med sin vision att inspirera till banbrytande lösningar på några av världens största utmaningar, har XPRIZE Foundation blivit en katalysator för förändring inom en rad områden, från rymdforskning till hållbar utveckling.

XPRIZE:s modell baseras på att skapa tävlingar med stora prissummor för att locka innovatörer från hela världen. Genom denna strategi har organisationen framgångsrikt bidragit till betydande vetenskapliga och teknologiska framsteg genom att under åren delat ut hundratals miljoner kronor. Exempel på tidigare tävlingar inkluderar Ansari XPRIZE för privata rymdfarkoster, Google Lunar XPRIZE för att landa en robot på månen, och NRG COSIA Carbon XPRIZE för att omvandla koldioxidutsläpp till värdefulla produkter.

Med sitt engagemang för innovation och förändring fortsätter XPRIZE att vara en framträdande aktör i att forma framtiden och inspirera nästa generations problemlösare.

En era av innovation

XPRIZE:s resa började med Ansari XPRIZE, som revolutionerade den privata rymdindustrin. Tävlingen lockade teams att utveckla ett privatfinansierat rymdfarkost som kunde nå rymden två gånger inom två veckor. Denna tävling blev en symbol för organisationens förmåga att inspirera till banbrytande innovation.

Från att landa robotar på månen till att omvandla koldioxidutsläpp till användbara produkter, har XPRIZE visat att ingen utmaning är för stor. Deras tävlingar har täckt en mängd olika områden, inklusive miljöskydd, sjukvård, utbildning och mer.

Framtidens utmaningar

Idag fortsätter XPRIZE att sätta ribban högt. Med nya tävlingar på utbildning, hälsa, tillgång till mat och bekämpa klimatförändringarna, är XPRIZE mer engagerade än någonsin i att driva fram framtidens lösningar. Deltagare är team som kommer från hela världen som försöker lösa dessa aktuella problem på bästa sätt. Den största tävlingen hittills är Healthspan som annonserades i slutet av november 2023.

XPRIZE Healthspan

Med en prispott på $101 miljoner över en period på sju år, syftar tävlingen till att stimulera team världen över att utveckla och testa terapier för att förbättra hälsosamt åldrande och minska klyftan mellan livslängd och hälsosam livslängd.

Målet är att belöna det team som framgångsrikt utvecklar en proaktiv och tillgänglig behandling som återställer eller positivt reverserar muskel-, kognitiv- och immunfunktion med minst 10 år, med ett mål om 20 år, hos personer i åldrarna 65-80 år, på ett år eller mindre. Ett ytterligare $10M FSHD-bonuspris kommer att tilldelas ett team som visar förmågan att återställa förlorad muskelfunktion på grund av Facioskapulohumeral Muskeldystrofi (FSHD) på ett år eller mindre.

Varför genomförs detta?

Att förlänga levnadsåren och livskvaliteten är både en kittlande och inspirerande tanke. Trots att den globala medellivslängden har mer än fördubblats under de senaste 100 åren, har inte hälsokvaliteten ökat i samma takt. I USA finns för närvarande en 12-årig skillnad mellan förväntad livslängd och hälsosam livslängd. Experter vid London Business School, Oxford och Harvard påpekar att en förlängning av bara ett hälsosamt år i livet är värt $38 biljoner för den globala ekonomin, och en förlängning med 10 år skulle kunna ge mer än $300 biljoner.

Peter H. Diamandis, grundare och verkställande ordförande för XPRIZE, betonar vikten av att rikta in sig på åldrandet med enkel eller kombinerad terapeutisk behandling. Genom att utnyttja teknologier som AI, epigenetik, genterapi, cellmedicin och sensorer kan vi förstå varför vi åldras och revolutionera hur vi åldras

  • Utmaningen: Traditionell medicin fokuserar på att behandla symtom av skador, sjukdomar eller åldrande när de redan har uppstått. Detta system förlänger livet men förbättrar inte proaktivt hälsan, vilket leder till att många äldre kämpar med dålig livskvalitet och relaterade ekonomiska utmaningar.
  • Förhoppningen: En proaktiv, tillgänglig behandling som minskar risken för kroniska åldersrelaterade sjukdomar, ökar människors hälsospann och förlänger livskvaliteten längre upp i åldern.
  • Utfall: Om dessa försök lyckas kommer vi att bevisa att det är möjligt att förbättra hälsan när vi åldras. Denna utmärkelse kommer att hjälpa till att skapa riktlinjer och nya lösningar för hälsosamt åldrande. Framgång skulle dramatiskt förändra vårt synsätt på åldrande och positivt påverka livskvalitet och sjukvårdskostnader. Genom att samarbeta över alla sektorer kan vi demokratisera hälsan och skapa en framtid där åldrande är fullt av potential.

I kommittén för initiativet sitter ledande experter från Cambridge, UCLA, University of Alabama Birmingham och National Institute of Aging

För den intresserade går det läsa om initiativet här att se deras film.

Länk till XPRIZE Healthspan

 

Historien om Cellexir One: Inspirerad av Growing Young!

2015 började Jonas lyssna på boken Growing Young under ett par kyliga träningsrundor – fascinerad och intresserad av ämnet åldrandeprocesser. Vad de består av och hur vi kan försena och t o m reversera delar av åldrandet genom förbättrad livsstil. Precis som bokens titel Growing Young bestämde Jonas sig för att starta ett projekt för att bli “yngre”. 

I kombination av att inta tillskotten som rekommenderas i boken tillsammans med redan näringsrik kost och bra träning upplevdes god effekt med snabbare återhämtning, bra energinivå och en känsla av skarpare och snabbare tänk. Genom att kombinera de kosttillskotten som beskrevs i boken och tillsammans med Dr Marcus Gitterle som är specialistläkare och klinikchef på ett topprankat sjukhus i USA lanserades formulan för Cellexir One – ett kosttillskott för våra celler bestående av naturliga näringsämnen som stödjer och förbättrar våra fysiska funktioner.

Läs mer om Cellexir One här.

Framtiden för hälsosamt åldrande

Vi följer denna utveckling otroligt nära och tycker det är otroligt intressant då vi just tog avstamp ur denna tanke. Denna utmaning från XPRIZE Hevolution är inte bara en uppmaning till vetenskapligt framsteg, utan också en inspiration för oss alla att se på åldrandet ur ett nytt perspektiv. Det handlar inte bara om att leva längre, utan att leva bättre. Vi på Cellexir vill alltid fortsätta tillhandahålla, utveckla och återrapportera det vi finner kan vara hjälpande på denna resa och det vi av passion och den fortsatta ambitionen själva att bli yngre tar åt oss och önskar dela.

 

Tills nästa gång, tänk på din hälsa och framtiden!

 

Hälsningar,

Teamet på Cellexir

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Design & Utvecklad av Buildahome Webbyrå