Blogg

Varför äter inte Nobelpristagaren frukost längre? Time Restricted Eating – Circadian Rythm & vår inbyggda klocka

Som uppföljning på de tidigare inläggen om den gyllene kombinationen för ett långt rikt liv –  Hälsosam mat & Träning – Kommer här ett inlägg som kanske kommer förvåna dig något? Nämligen vikten av NÄR på dygnet vi äter. Allt mer forskning talar för att det finns stora hälsofördelar med ett matintag som koncentreras under kortare tid på den ljusa delen av dygnet än vad som är vanligt i västerländska matkulturer. Genom att äta under ett lite kortare matfönster än normalt  te x 8-12 timmar under dygnet istället för vad många normalt gör med upp till 15 timmars matfönster kan stora hälsofördelar vinnas. Utan att du ändrar ditt kaloriintag kan du erhålla stora metabola  fördelar, snabbare återhämtning och välmående för kroppens inre organ tillsammans med bättre hormon nivåer, mer muskler mindre fett. Djurförsök visar även på klart längre livslängd.

För forskningen kring Circadian Rythm, vår inre klocka som alla levande varelser på vår jord och även växter har inbyggda fick de tre amerikanska forskarna Hall, Rosbash & Young 2017 års Nobelpris i fysiologi & medicin. På en fråga hur han själv äter svarar Professor Michael Rosbash. ”Jag äter enligt 16/8 modellen och hoppar över frukost och koncentrerar mitt matintag till lunch och middag allt inom 8 timmar vilket ger kroppen 16 timmars vila. Det är naturligt för oss att äta och fasta i cykler. Våra förfäder höll inte på att småäta hela tiden. Våra inre klockor är väldigt robusta och de talar om för oss när det är dags att äta och sova, som exempel behöver kroppens reningsverk levern tid på sig att vila säger Rosbash”. Du kommer att gå upp i vikt om du inte är medveten om när på dagen du äter. När du äter är antagligen lika viktigt som mängden kalorier du äter, säger Rosbash Nobelpriskollega Michael Young.

Jag själv lyssnade på podden (länk nedan) i höstas och efter det började jag praktisera 16/8 precis som Professor Rosbash, sämre influens kan man ha tänker jag. Jag gör det på vardagar sedan 3 månader och upplever en god allmän effekt med bra energi till träning, en stark känsla och hälsa. Det kanske låter lite uppoffrande. Det är det inte. Jag låter bara bli frukost på vardagar innan jag cyklar till jobbet, t om lite tidsbesparande. Det handlar alltså inte om att äta mindre eller restriktivt utan bara under en lite kortare tid på dygnet. Utförliga studier (lyssna på podden nedan) visar att det är betydligt lättare at hålla energibalans, vikten och en bättre organhälsa med Time Restricted Eating.

Länk till podcast i ämnet från Found my Fitness med Dr Rhonda Patrick som talar med Dr Satchin Panda som leder forskarteam på SALK institutet om Time Restricted Eating och Circadian Rythm . https://itunes.apple.com/se/podcast/dr-satchin-panda-on-practical-implementation-time-restricted/id818198322?i=1000394201738&mt=2

Yotube intervju med dem Dr Ronda Patrick & Dr Satchin Panda on Time-Restricted Feeding and its Effects on Obesity, Muscle Mass & Heart Health

https://www.youtube.com/watch?v=-R-eqJDQ2nU

 

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Design & Utvecklad av Buildahome Webbyrå