Blogg

Vad är hemligheten bakom ett långt friskt liv?

image

Viktigast verkar vara: färsk mat, rörelse, social samvaro och låg stressnivå.

I lördags cyklade jag Vätternrundans 30 mil på 6 timmar och 52 minuter. Det var en helt fantastisk upplevelse och vi nådde vårt stora säsongsmål i finaste sommarväder. På bilden från målgången kan du se min lycka. Om du vill veta mer om hur det är möjligt för 21 medelålders män att klara av att cykla i grupp i nära 7 timmar med 43,5 kmh i snittfart kan du läsa min rapport från loppet här: http://jblifecycling.blogspot.se/2017/06/vatternrundan-652-en-solskenshistoria.html

I dagens blogginlägg tänkte jag skriva om de viktigaste sakerna för att skapa ett långt, friskt och hälsosamt liv. Det verkar finnas tre saker som går igen. Om man tittar i de samhällen (s.k blå zoner) där människor har längre levnadsålder än på andra platser i världen så finns det några gemensamma nämnare.

Nicoyahalvön (Costa Rica), Sardinien (Italien), Ikaria (Grekland) och Okinawa (Japan) är fyra erkända Blå zoner med väsentligt högre medellivslängd än i världen i övrigt (även jämfört med respektive land i övrigt). Hur lever de då i de här regionerna och vad gör de annorlunda än vi som lever på andra ställen? Tre saker verkar vara gemensamma nämnare:

  1. Kosten. De äter nästan uteslutande närodlad färsk mat och de äter inte för mycket. De äter mycket grönt, frukt, nötter, färsk fisk, ägg och naturbetat lokalt kött. De äter sparsamt med processad mat, vitt mjöl och socker. Och de får i sig mycket olivolja och naturliga fetter.
  1. Rörelse & motion. I de här regionerna är det få elitidrottare, utan snarare en hel befolkning i ständig rörelse. Människor jobbar ute med kroppen och de slutar aldrig sitt aktiva liv. På Okinawa är 95 åringarna ute i trädgården och påtar mest varje dag. Ett aktivt, ej stillasittande liv, verkar vara modellen. Inte nödvändigtvis ett hårt pass på gymmet och sedan soffan i 4 timmar alltså. Ut och rör på dig! Det spelar mindre roll vad du gör. Gör bara det du gillar, så länge det är rörelse.
  1. Livskvalitet. Ett stressfritt liv med social samvaro och känsla av tillhörighet är viktigt. I de Blå zonerna lever människorna nära varandra med stor social samvaro och känsla av tillhörighet. De är relativt avskärmade från den digitaliserade, snabba omvärlden, där information sprutar över oss i allt snabbare takt. Få av oss hanterar dagens informationssamhälle med en låg stressnivå. En riktig utmaning att jobba med för de flesta av oss. Ner med stressnivån. Ja, det är lätt att säga att man ska stressa mindre, men min erfarenhet är att det är svårare att verkligen göra. Ett litet råd kan vara att fokusera på det du KAN påverka och LÅT BLI att tänka på – och oroa dig för – det du ändå inte kan påverka.

Det här är tre enkla tips som sannolikt kommer ge dig ett längre och friskare liv. I nästa avsnitt kommer jag skriva om ytterligare en sak som nog är minst lika viktig. Nämligen din inställning (programmering och projektion). Allt mer tyder på att vi blir vad vi tänker… Tänk på det du 🙂

Trevlig midsommar!

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Design & Utvecklad av Buildahome Webbyrå