Blogg

Patric Engström – Träning och motivation under speciella tider

image

Hej Patric!

I dessa speciella tider när alla tävlingar och lopp är inställda var det kul att se dig posta grymma resultat från testlopp jag såg ni gjort med din Triathlonklubb i Trollhättan nu.

Det verkar inte varit någon bristande träningsmotivation från din sida? Berätta lite om våren och hur du tränat jämfört med om tävlingskalendern varit full?

– År 2020 var planerat att bli ett år då jag inte skulle köra någon fulldistans utan bara medeldistans och kortare lopp, i huvudsak låg mitt fokus på SM tävlingarna i M45 klassen. Jag har alltid gillat att träna och mår väldigt bra av detta men det som ger mig motivation och drivkraft är helt klart kärleken till att tävla, att pusha sig till det yttersta och förskjuta sina egna gränser. När lopp efter lopp ströks av förklarliga skäl blev det först lite svårt att motivera sig att slita på, utan tävlingsmål men efter ett tag hittade jag nya små mål genom att både delta och själv arrangera enkla, mindre träningstävlingar vilket gjorde att jag kunde behålla drivkraften. Förhoppningsvis så har vi tillsammans hjälpts åt tillräckligt för att bromsa smittspridningen att tävlingar kan komma igång i augusti/september och då skall det bli kul att se hur min form står sig.

Du är även tränare till en triathlongrupp berätta lite mer om den?

– Ja, det stämmer. Vid sidan av mitt ordinarie arbete inom Trollhättans stad så driver jag ett eget företag med inriktning på träning och testverksamhet. Jag coachar en grupp ambitiösa triathleter, löpare och cyklister som med struktur, en träningsplan och mig som bollplank kan ta ett steg framåt i deras idrott. I gruppen har jag atleter i hela spannet, från nybörjare till SM medaljörer och VM tävlande. Arbetet med gruppen är något jag verkligen brinner för och det är något som även utvecklar mig själv i min egen träning.

Härligt! Jag hörde att du satte typ personbästa nu i både cykel och löpning med bl.a  16.53 på 5 km och milen på 35.29? Det är ju fantastiska tider i allmänhet och i synnerhet som H 45 vad ligger bakom din toppform tror du?

– Jag har en bakgrund som löpare så mina personbästa ligger många år bak i tiden (var cirka 25 år gammal vid tiden för mina personbästa) men att som i vinter, som 46 åring kunna springa snabbare än vad man gjorde som 35 åring känns riktigt riktigt kul och det är ett kvitto dels på att jag tränar rätt och dels på att man kan prestera bra och fortsätta utvecklas som konditionsidrottare även längre upp i åldrarna. Jag har under våren höjt mitt FTP på både 20 min och 60 min test, förbättrat mina tider i testbackar och på mina testslingor så det har varit en rolig vår trots avsaknaden av tävlingar.

Någon ny annorlunda träningsmodell du använt?

– Under de senaste åren har jag hittat en träningsmodell som passar mig väldigt bra. Modellen innebär en tydlig polarisering i min träning där jag antingen kör lugnt och lång, till och med väldigt lugnt eller så kör jag rejält tufft genom korta eller medellånga intervaller, fokus då på att höga syreupptagningskapaciteten eller effektiviteten kring tröskelansträngning. Jag tränar mindre i mängd än tidigare år men de hårda passen är rejält hårda och jag tillåter mig mer återhämtning och lugna pass än vad jag tidigare gjort då jag kört mig mycket mer sliten emellanåt.

Lång period utan skador?

– Att hålla sig hel och frisk är också en nyckel till framgång och även denna vinter har jag lyckats hålla mig hel och frisk. Räknade förra veckan in dag 150 i rad med träning, minst 50 minuter per dag, oftast betydligt mer än så.

Några andra teorier?

– Jag började äta Cellexir One hösten 2018 inför min satsning mot VM på Hawaii. Första säsongen med Cellexir var jag inte sjuk en enda dag fram till VM i oktober, 11 månader således. Nu andra säsongen med Cellexir har jag återigen hållt mig frisk med endast ett kortare bakslag som troligtvis var Corona relaterat. Att hålla sig hel och frisk är helt klart faktorer som gör skillnad.

Jag vet att du upplevt god effekt av Cellexir Endurance vad är det tycker du som sticker ut i känslan och upplevelsen när du tränar eller pressar dig hårt och har tagit Endurance?

– Jag har med spänning följt era fälttester av produkten och när den släpptes på marknaden var jag riktigt nyfiken. Jag har testat Endurance ett 10-tal gånger nu och inte någon gång hittills har jag blivit besviken. Jag har testat på korta intensiva intervallpass men även på långa, lågintensiva distanspass. Effekten jag upplever är ett ökat tryck på cykel, jag kan trampa hårdare och längre innan jag blir trött.

Känslan är samma när jag springer att jag når en nivå, en fart som tidigare renderat i rejäl trötthet och mjölksyra, men som jag nu hanterar trots att jag ligger högt i puls. På långpassen har jag känt att jag har lättare att behålla ett bra fokus när tankarna far iväg och tröttheten kommer. Endurance kommer helt klart bli ett nytt vapen när jag skall tävla på Ironmandistansen igen.

Tar du Endurance innan pass eller under? Blandar du med vatten eller i saft, sportdryck t ex?

– Jag har hittills bara tagit den innan då jag inte riktigt kommit upp några 4-5 h pass ännu. Men till hösten väntar lite ultralopp i form av Kullamannen 100 miles så då kommer Endurance garanterat vara packad i väskan.

Jag har testat i vatten och den smaken är ganska skarp, ingen man inte klarar av men att blanda den med något sötare har funkat bäst för mig. Jag blandar mixen i en sportdrycksblandning och tar dessa två tillsammans, 45 – 60 min innan passet beroende på när jag vill nå effekt under passet.

Kul att snacka med dig Patric och verkligen inspirerande kämpat under våren. Vi hoppas du får visa formen senare i år och att den är minst lika stark då. Kör hårt!

 

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Design & Utvecklad av Buildahome Webbyrå