Blogg

Olivolja – hemligheten till längre och friskare liv eller modern ormolja?

image

Olivolja är en stapelvara i kök världen över, älskad för sin smak och hälsobringande egenskaper. För vissa är det lika självklart som salt och peppar i köket, andra av oss använder det mer sparsamt, ringlar det över någon sallad, sen finns det till och med de som undviker det helt och hållet. Olivolja har dock under senare tid uppmärksammats för forskningen om dess effekter på vår hälsa. Särskilt extra jungfruolivolja (Extra Virgin olivolja) har fått mycket uppmärksamhet för sitt rika innehåll av polyfenoler, naturliga antioxidanter som kan spela en stor roll för vår hälsa och livslängd.

Olivoljans fördelar – mer än bara fantastisk smak

Den senaste forskningen har börjat kasta ljus över hur olivolja inte bara kan förbättra vår hälsa, utan också potentiellt förlänga våra liv. Enligt en klinisk studie visade det sig att de som konsumerade mest olivolja levde i genomsnitt 9.5 år längre efter 65 års ålder. Dessa rön pekar på att de som inkluderar olivolja regelbundet i sin kost, speciellt de rika på polyfenoler, kan njuta av en betydant förlängd ålderdom fri från många vanliga åldersrelaterade sjukdomar.

Medelhavsdieten och olivolja

Under förra året uppmärksammades bland annat Medelhavsdieten ännu en gång genom Netflix serien om “De blå zonerna” där det framhävs att de som bor i områden på jorden som har liknande mat och levnadsvanor upplever en ökad livskvalitet och en lägre dödlighet. Denna kost innefattar en låg konsumtion av rött kött och sötsaker, med större betoning på fisk, grönsaker, blandade nötter, fullkorn, måttlig konsumtion av vin och framförallt, olivolja. Mer om medelhavsdieten och olivoljans roll i det går att läsa här och även här.

Att utesluta rött kött kanske inte längre är svaret om man ser till forskning som också utesluter fetma och livsstil enligt vissa studier, vilket dock fortsatt gör hälsosamma fetter fortsatt intressanta som en potentiell gemensam faktor för hälsan.

Olivolja under vetenskapens ljus

Den oraffinerade formen av Extra Virgin Olivolja, förkortat EVOO, är berikad med polyfenoler som oleuropein, tyrosol och hydroxytyrosol. Dessa ämnen är inte bara kraftfulla antioxidanter utan har också visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper och bidra till förbättrad hjärt- och benhälsa. En preklinisk studie på personer mellan 55-85 resulterade i att de med högst intag av Olivolja hade upp till 51% lägre risk för frakturer.

Polyfenolkoncentrationer och Olivoljans Fördelar

Omättade fetter har tidigare uppmärksammats som en hälsofördel, och därmed har den höga halten av enkelomättade fetter i oliver ansetts initialt vara källan till olivoljans hälsoeffekter. Idag argumenterar dock allt fler forskare för att det är olivoljans rika innehåll av polyfenoler, som oleuropein, tyrosol och hydroxytyrosol, som bidrar till dess hälsofördelar. Polyfenoler är en kemisk ämnesklass som vi hittar i växtriket med starka hälsofördelar då de har antioxiderande effekt. De kan anses indelas i fyra typer: fenolsyror, flavonoider, polyfenoliska amider och stilbenoider. I olivoljan hittar vi bland annat fenolsyran hydroxytyrosol som är den mest uppmärksammade i närtid. I Cellexir One hittar vi flera olika Polyfenoler, bland annat flavonoiden Quercetin, Stillbenoiden Resveratrol och polyfenoliska amiden Curcumin. Det är som naturens små kraftpaket, som även om det finns naturligt är det oftast i liten koncentration.

En växande mängd bevis tyder på att polyfenolen hydroxytyrosol förtjänar mest uppmärksamhet eftersom den utgör cirka 50% av den totala polyfenolhalten i extra jungfruolivolja.

Det stora Olivoljefusket

Trots de många fördelarna med olivolja, är det viktigt att vara medveten om kvalitetsfrågor. Upp till 80% av olivoljan som säljs i USA och 50% i Italien är inte av den kvalitet som lagstiftningen kräver för att kallas ”extra jungfru” enligt rapporter i tidningar. Detta är ofta på grund av förfalskningar där olivoljan späds ut med billigare oljor som majs- eller solrosolja.

Nyckeln till ett hälsosammare liv?

Med tanke på de betydande hälsofördelarna och de nuvarande kvalitetskontrollproblemen blir det allt viktigare att välja certifierad, högkvalitativ extra jungfruolivolja från betrodda producenter. Att investera i en högkvalitativ olivolja är inte bara en investering i din matlagning, utan också i din långsiktiga hälsa och välmående.

Bryans Johnsons ”Snake Oil”

Intressant nog har teknikentreprenören Bryan Johnson, känd för sina försök att förlänga människans livslängd genom projektet Blueprint, lanserat sin egen olivolja kallad ”Snake Oil”. Med en humoristisk knorr på den gamla termen för kvacksalveri, understryker Johnson vikten av vetenskapligt stöd bakom hälsopåståenden – något som olivoljan faktiskt har i ryggen, till skillnad från många andra ”mirakelkurer” som marknadsförs idag. Artikel i DI.

Slutord – Livets olja

När vi står inför en ökande mängd hälsotrender och produkter har olivolja både mycket intressant forskning och därför förtjänt av ett växande intresse. Det är en tidlös ingrediens med ett allt mer växande vetenskapligt stöd för sina livsförlängande och hälsofördelar. Som ett smörjmedel bakom både våra kök och vår hälsa, kan olivoljan spela en viktig roll i att forma en friskare framtid.

Med dessa insikter kanske det kan kännas lockande att inkludera olivolja i kosten och vardagen för dess hälsofördelar.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Design & Utvecklad av Buildahome Webbyrå