Blog

NAD: En naturlig prestandahöjare för hälsa och prestation

image

NAD (Nikotinamidadenindinukleotid) är en spännande molekyl som på senare tid fått allt större uppmärksamhet inom kost och hälsa. Genom sin centrala roll i cellernas energiproduktion och reparation av DNA har NAD potential att stödja både en aktiv livsstil och en god hälsa på längre sikt. Här går vi igenom vad NAD är, hur det fungerar och varför tillskott av NAD-prekursorer blivit en populär strategi för att stärka kroppens celler, förbättra återhämtning och främja allmän vitalitet.

Nicotinamid adenin dinukleotid
NAD, eller Nicotinamid adenin dinukleotid, är en viktig molekyl som finns i alla levande celler och spelar en central roll i cellernas energiproduktion och signalering. NAD förknippas ofta med vitamin B3 (niacin) som används av kroppen för att bilda NAD. Tillräckliga mängder av vitamin B3 är därför nödvändigt för att upprätthålla adekvata mängder NAD i kroppen. Majoriteten av modern forskning visar dock att nivåerna av NAD minskar med åldern [2]. Tillskott av vitamin B3 och NAD har därför blivit populära strategier för att bibehålla och förbättra bland annat cellernas energiproduktion. [1].

NAD:s roll i kroppen
NAD är ett koenzym, dvs en molekyl som fungerar som en hjälpare till ett enzym, som i sin tur driver biokemiska processer i kroppen. Ett koenzym binder till enzymer och påskyndar, sätter igång, eller saktar ner kemiska reaktioner som annars inte skulle ske. [2].

NAD produceras naturligt i våra kroppar och fyller en central roll i cellernas energiproduktion, stärka immunsystemet, förbättra cellernas funktion och påverkar även kroppens biologiska klocka. Dock så visar forskningen på minskad mängd NAD i våra celler med åldern, där minskningen beror på individ, livsstil och organ. Den reducerade nivån av NAD har i flera studier visat på en försämrad funktion hos cellerna, som kan leda till flera olika sjukdomar och försämrad prestation, symptom som vi i vardagligt tal ofta hänvisar till vårt naturliga åldrande. [11]. Kroniska låga NAD-nivåer har till och med visat på ett accelererat åldrande [2].

Ny forskning visar att ökade nivåer av NAD genom kosttillskott, livsstilsförändringar eller injektioner har potential att förbättra både hälsa och idrottsprestationer på flera sätt. När det kommer till att höja NAD-nivåer i cellerna är genom kosttillskott används så kallade NAD-prekursorer, dvs byggstenar som kroppen sedan omvandlar till NAD. [2].

Hälsofördelar med NAD
NAD är involverat i över 500 reaktioner i kroppen, inklusive DNA-reparation, genuttryck och stressrespons [5]. Att upprätthålla adekvata NAD-nivåer kan bidra till förbättrad cellulär hälsa och livslängd. Brist på NAD har kopplats till flera åldersrelaterade sjukdomar och dysfunktionalitet i cellernas funktion. Genom att öka NAD-nivåerna kan man potentiellt förebygga eller lindra en rad sjukdomar som diabetes, neurodegenerativa störningar och hjärt-kärlsjukdomar.[1].

Forskning har visat att tillskott av NAD kan ha följande hälsofördelar [1,2]:

– Förbättrad mitokondriefunktion och energiproduktion

– Minskad inflammation i kroppen

– Skydd mot oxidativ stress

– Förbättrad insulinkänslighet och glukosmetabolism

– Skydd mot leverfettsjukdom

– Minskade patologiska kännetecken vid Alzheimers sjukdom

– Förbättrad kognitiv funktion och minne

Till exempel så visade en studie på äldre män en lovande minskning av cirkulerande inflammatoriska cytokiner efter endast 3 veckors NAD-höjande behandling [2]. Detta tyder på att NAD kan ha kraftfulla anti-inflammatoriska effekter.

Vitamin D, fettmobilisering och NAD–SIRT1‐vägen
Nyare forskning tyder på att vitamin D kan hjälpa till att mobilisera fett i kroppen genom att minska den intracellulära fettansamlingen och öka lipolysen, vilket i sin tur verkar samverka med en ökad aktivitet i NAD–SIRT1‐vägen [12]. Denna process skulle potentiellt kunna förbättra både metabol hälsa och energiproduktion, särskilt om den kombineras med andra åtgärder för att höja NAD‐nivåerna i cellerna.

NAD och idrottsprestationer
NADs roll i energimetabolismen gör det särskilt intressant för idrottare som vill förbättra sin prestationsförmåga. Flera studier har undersökt effekterna av NAD-höjande behandlingar på olika aspekter av idrottsprestationer.

Muskelstyrka och uthållighet:
Forskning tyder på att ökade NAD-nivåer kan leda till förbättrad mitokondriefunktion, ökad uthållighet och snabbare återhämtningstider. Bland annat så har studier på möss har visat att NAD-höjande behandlingar kan förbättra muskelstyrka och uthållighet. [4].

Återhämtning:
NAD spelar en viktig roll i muskelåterhämtning genom att öka den cellulära energiproduktionen och hjälpa till med reparation av skadat DNA som uppstår under intensiva träningspass. Det hjälper också till att minska inflammation, som ofta är förhöjd efter ansträngande träning. [3].

Kognitiv prestation:
NAD-terapi har visat sig förbättra kognitiv funktion, vilket leder till förbättrat fokus, mental klarhet och snabbare neurala responser [5]. Denna neurologiska fördel kan vara särskilt fördelaktig för idrottare som behöver fatta snabba beslut under tävling.

Ökad energi:
NAD stödjer kroppens förmåga att effektivt omvandla näringsämnen till energi, vilket kan vara avgörande för uthållighetsidrottare [3].

Åldersrelaterad prestationsnedgång:
Eftersom NAD-nivåerna sjunker med åldern, kan NAD-höjande behandlingar potentiellt hjälpa äldre idrottare att bibehålla sin prestationsförmåga längre [2].

Kardiovaskulär hälsa:
Forskning visar att NAD tillskott kan sänka blodtrycket, minska kolesterolnivåer och öka hjärthälsa [9, 10].

NAD-höjande strategier
Det finns flera sätt att öka NAD-nivåerna i kroppen där de vanligaste är:

1. Kosttillskott av NAD-prekursorer:
Nicotinamidribosid (NR) och nicotinamidmononukleotid (NMN) är två populära NAD-prekursorer, dvs att de används av kroppen själv för att bygga NAD. Sådana prekursorer har visat lovande resultat i studier[1, 4]. Den förstnämnda är bland annat en aktiv ingrediens i Cellexir NAD+.

2. NAD IV-terapi:
Intravenös administration av NAD har blivit allt populärare bland idrottare som vill förbättra sina prestationer [5].

3. Livsstilsförändringar:
Regelbunden motion, intermittent fasta och en hälsosam kost kan naturligt öka NAD-nivåerna[2].

För individer som redan lever en sund livsstil och på ett enkelt sätt vill höja sina NAD-nivåer så är ett kosttillskott ett enkelt sätt att få ta del av dess fördelar.

Slutsats
Forskningen kring NAD och dess effekter på hälsa och idrottsprestationer är fortfarande i ett tidigt skede, men resultaten hittills är mycket lovande. NAD-nivåer minskar med åldern, vilket har visat sig leda till dysfunktionalitet i cellerna. Att höja NAD-nivåer genom bland annat kosttillskott med NAD-prekursorer har visat sig kunna förbättra både allmän hälsa och specifika aspekter av idrottsprestationer som styrka, uthållighet och återhämtning.

Det är dock viktigt att notera att mer forskning behövs, särskilt på friska, atletiska individer, för att fullt ut förstå effekterna av NAD-höjande behandlingar på idrottsprestationer.

Framtida studier kommer sannolikt att ge oss en djupare förståelse för NADs roll i kroppen och hur vi bäst kan utnyttja dess potential för att förbättra både hälsa och idrottsprestationer. Tills dess förblir NAD ett spännande kosttillskott för att uppnå förebyggande hälsovård och prestationsförbättring inom idrotten.

Cellexir NAD+ innehåller dessutom vitamin D3 och Vitamin K2 där tillskott i korrekt dos av det förstnämnda bland annat visat sig ha positiva effekter mot benskörhet, hjärthälsa och stödja en hälsosam inflammatorisk respons i cellerna [12, 14]. På samma tema har Vitamin K2 visat sig bidra till förbättrad hjärthälsa [14]. I tillägg innehåller kosttillskottet även Astaxin som visat sig ha positiva effekter mot inflammation (som orsakar oxidativ stress i cellerna), och skydda mot vissa skadliga miljöfaktorer [13, 14]. Med NAD i sin kärna, tillsammans med Astaxin, Vitamin D3 och K2 har Cellexir NAD+ tagits fram baserat på en gedigen bas av forskning som indikerar på positiva effekter inom hälsa och prestation.

Referenser
[1] https://link.springer.com/article/10.1007/s13668-023-00475-y

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9512238/

[3] https://driphydration.com/blog/can-nad-help-you-improve-your-athletic-performance/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7238909/

[5] https://sagemedclinic.com/nad-athletic-performance/

[6] https://www.casi.org/potential-link-between-nad+-and-athletic-performance

[7] https://puredropiv.com/nad-iv-therapy/athletic-performance/

[8] https://www.nature.com/articles/s41514-023-00134-0

[9] https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-022-00653-9

[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9127073/

[11] https://resetiv.com/blogs/news/nad-vitamin-b3

[12] https://dmsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13098-020-00580-w

[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9655540/

[14] https://food.ec.europa.eu/food-safety_en

Prenumerera på våra nyhetsbrev