Blogg

Midsommar – gemenskap och glädje

Midsommarhelgen är förbi och med den har vi fått njuta av att träffa familj och vänner, umgås och spendera tid utomhus. Traditionellt firar vi midsommar med att dansa runt midsommarstången, äta god mat och leka lekar. Denna högtid handlar om att skapa minnen tillsammans och njuta av den långa sommardagen. Midsommar är även startskottet för en härlig sommar fylld med möjligheter att koppla av och ha roligt.

Nedan skriver vi om flera av de hälsosamma ting sommaren för med sig. Några av dessa har ni förhoppningsvis fått ta del av under helgens festligheter.

green cross under blue sky

Vi på Cellexir hoppas att ni alla hade en härlig och minnesvärd midsommarhelg!

Njut av Sommaren!

Att ligga i en solstol med ögonen slutna medan solen värmer huden, att njuta av en iskall glass efter en utmanande cykeltur eller att spela sällskapsspel med familj och vänner – dessa sommarupplevelser är inte bara trevliga, de är också bra för både kropp och själ. I förra veckans blogg skrev vi om solens positiva påverkan på oss. Denna vecka skriver vi om ytterligare fördelar som sommaren för med sig.

Havsluftens magiska effekter
Den salta havsluften vi andas in är fylld med negativa joner, som enligt viss forskning kan ha stämningshöjande och stressreducerande effekter. Dessa negativt laddade partiklar kan öka serotoninnivåerna, en neurotransmittor som bidrar till känslor av välbefinnande och lycka. Kan därför, förutom sol och bad, vara extra bra att spendera tid vid vattnet i sommar. Läs mer här.

Sinnets upplevelser
Att njuta av en iskall glass efter en härlig promenad i skogen är inte bara uppfriskande – det är en del av en komplex samverkan mellan kroppens kylningsmekanismer och belöningssystem. När du rör på dig, stiger din kroppstemperatur, vilket får hypothalamus att sätta igång kylprocesser. Den plötsliga kontrasten av den kalla glassen kan kännas extra tillfredsställande och kan aktivera utsöndringen av dopamin, en signalsubstans kopplad till njutning och belöning. Inte helt fel att avnjuta en glass i solen alltså (Mead, M. N, 2008).

Naturens fördelar
Utmanande vandringar i naturen ger mer än bara kardiovaskulär träning. Forskning har visat att vistelse i gröna områden kan minska stressnivåer, förbättra humör och stärka kognitiv funktion. Att promenera i naturen minskar aktiviteten i hjärnregioner kopplade till depressiva tankar. Så nästa gång du överväger en utflykt, välj en vandring i naturen för att maximera hälsofördelarna. Läs om alla hälsofördelarna med vistelse i naturen här.

Social samvaro
Att umgås med nära och kära, t.ex. genom att spela sällskapsspel, stärker våra sociala band. Sociala relationer stimulerar utsöndringen av oxytocin, ofta kallad ”kramhormonet”, vilket kan sänka stressnivåerna och främja känslor av tillit och samhörighet. Regelbunden social interaktion stöder bättre mental hälsa, förbättrad kognitiv funktion och längre livslängd. Att skapa minnen tillsammans med familj och vänner under sommarens ljusa kvällar kan vara den bästa investeringen för ditt välbefinnande. Läs om hur social samvaro skyddar vår hälsa. 

Tips för en säker och hälsosam sommar

För att maximera fördelarna och undvika riskerna med sommaren, följ dessa enkla tips:

  • Solskydd: Vi påminner återigen om att använd solskyddskräm med hög SPF, och att undvika att vara ute i solen under dess starkaste timmar.
  • Bra vätskebalans: Drick mycket vatten, särskilt när du är aktiv utomhus, för att undvika uttorkning.
  • Svala kläder: Bär lösa, ljusa kläder som andas för att hålla dig sval och bekväm.
  • Planera aktivteter: Planera utomhusaktiviteter på morgonen eller kvällen när temperaturen är lägre.
  • Social tid: Ta tillfället i akt att spendera kvalitetstid med familj och vänner. Spela spel, ha picknickar eller bara njut av samtal under stjärnhimlen.

Så njut av sommaren, ta vara på de hälsosamma fördelarna och skapa härliga minnen!

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Design & Utvecklad av Buildahome Webbyrå