Blogg

Kärlekens hälsoeffekter på ditt hjärta: Mer än bara fjärilar i magen

image

Alla hjärtans dag har passerat, men även om dagen kan kännas kort och vara snabbt förbi gäller inte det för kärlekens effekter på vår hälsa som kan vara långsiktiga. Även om kärleken inte faktiskt sitter i ditt hjärta utan styrs snarare av din hjärna, visar studier och forskning att kärlek kan ha både positiv betydelse för din hjärtats hälsa men såklart även negativ, för visst har du upplevt smärta i samband med kärlek. 

 

Visst kan man tycka att det är mindre romantiskt om vi nu bryter ner vad som händer i kroppen vid kärlek, men det förklarar varför effekterna påverkar vår hälsa. Carl XVI Gustaf beskrev mötet med Silvia och sitt äktenskap “Det var någonting som sa klick, och sen dess har det sagt klick hela tiden”, vilket kanske är det vi upplever av vad som sker inom oss. Den känslomässiga rusningen vi förknippar med vårt hjärta börjar faktiskt djupt inne i hjärnan. Den första attraktionen utlöser en dopaminbana djupt inne i hjärnan. Dopamin är allmänt känt som ”må bra”-neurotransmittorn, men den signalerar också till kroppen att vara uppmärksam och förvänta oss belöningar. 

Dopamin förbereder oss för nästa steg: förälskelse. Eller kanske är det besatthet. Höga nivåer av dopamin undertrycker serotonin, och kanske kan förklara varför vi kan känna så starkt för någon annan person då studier har visat att samma sak händer hos personer med tvångssyndrom. Läs mer här.

Hjärnan signalerar också till din binjure att frisätta kemikalier som adrenalin och noradrenalin. Det är därför kroppsliga effekter som att darra eller bli uppspelt också uppstår.

Hjärnan fullbordar processen genom att frisätta oxytocin, ofta kallat ”kärlekshormonet” eftersom det hjälper par att skapa starka band. Oxytocin är en neuropeptid som utsöndras av hypofysen vid fysisk beröring. Allt detta gör att kärlek faktiskt är fysiska, kemiska reaktioner i vår kropp.

 

Historien bakom Alla hjärtans dag

Den 14 februari, Alla hjärtans dag, har sina rötter i en blandning av kristna och antika traditioner. “Valentines Day”, som det heter på engelska, härstammar från ett romerskt helgon St: Valentin, vars liv vi egentligen inte vet mycket om. Trots det har hans minne gett namn till denna dag av kärlek och romantik, en tradition som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. Under medeltiden i England och Frankrike trodde man att fåglarna valde sina par den 14 februari. Detta ledde till en sedvänja där byns ungdomar utsågs till “låtsas-par” för ett år. Sedan dess har Valentins dag varit synonymt med romans i England. De första kommersiellt tillverkade Valentinkorten hittar vi redan på 1400-talet, och under 1700-talet blev det vanligt att köpa färdiggjorda kort. Läs mer här.

Korten är en romantisk legend utan historisk grund har vuxit fram för att förklara valentinbrevens ursprung. Den berättar om hur Valentin, innan han dog, skrev ett brev till fångvaktarens dotter och signerade det med ”din Valentin”. Denna berättelse anses ofta förklara varför vi skickar valentinkort till varandra, även om dess sanningshalt är osäkert. 

I Sverige introducerades traditionen främst genom handeln som såg marknadsföringsmöjligheter. Sedan den första skyltningen 1956 har försäljningen av godis och blommor ökat markant under denna dag. Enligt Svensk Handel firar hälften av alla svenskar denna högtid. Det gör vi genom att spendera närmare en miljard kronor 2024. För somliga kanske det mer ser ut som en kommersiell högtid, men vi får hoppas att denna miljard också stärker hälsan för de som firar.

 

Traditionen ser idag ganska lik ut över världen där den firas, förutom i Japan som har skapat sin egen tolkning. Här ger kvinnor, och traditionellt enbart kvinnor, choklad till den person de tycker om. Det går att delas in i kategorierna:

  • Honmei-choko (kärleksintresse-choklad som du ger till någon du gillar)
  • Tomo-choko (kompis-choklad som kan ges bland kompisgäng)
  • Mai-choko (till-mig-själv-choklad som du helt enkelt kan köpa för att ge dig själv lite kärlek)
  • Giri-choko (plikt-choklad som ibland ges ut av företag)

Traditionen har också spridit sig till Taiwan och Sydkorea. Läs mer här.

 

Hälsomässiga fördelar med kärlek

Kärlek får oss att må bra, har läkande krafter och är bra för hjärtat. Forskning har visat att gifta personer är mer benägna att överleva och återhämta sig bättre från hjärtproblem jämfört med ogifta personer.

Läs mer här. En analys på över 280 000 män och kvinnor drog den slutsatsen också vilket du kan läsa om här.

Även om det ser positivt ut gällande hälsoeffekterna av kärlek så drar männen den något vinnande lotten när det kommer till kardiovaskulära fördelar.

Men det är inte bara romantisk kärlek som kan förbättra din hjärthälsa. Att ha nära, kärleksfulla relationer med vänner och familj kan också ha kardiovaskulära fördelar.

Vi ska inte heller underskatta kärleken mot våra fyrbenta fluffiga vänner och familjemedlemmar, där en studie från “Center of Disease Control” i USA visar att det kan ha samma positiva effekter på blodtryck och kolesterol som fördelarna från mänsklig kärlek.

Läs mer här kring studien.

 

Kärlek kan göra ont

Samtidigt som att kärlek i ditt liv kan gynna din hälsa, kan ett brustet hjärta ibland ha fysiska bieffekter. I P4 diskuterar Jan-Erik Karlsson om att smärta i kärlek kan vara skadligt. https://sverigesradio.se/artikel/lakaren-sa-paverkas-ditt-hjarta-av-karlek.

Takotsubo-kardiomyopati, även kallat för “brustet-hjärta-syndrom” är ett tillstånd, utlöst av stress eller psykologisk smärta, som liknar en akut hjärtattack enligt läkartidningen.

Oftast repar sig den drabbade utav detta inom ett antal veckor, men det kan även leda till dödsfall. Så även om kärlek är fantastiskt, ska man inte ta en olycklig sådan för lättvindigt.

https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/2007/10/ebrustet-hjarta-eller-takotsubo-kardiomyopati-drabbar-kvinnor-i-postmenopaus/

 

Cellexir och ditt hjärta

Cellexir One är skapad med kärlek, där några av ingredienserna i formulan har fler forskningsstudier genomförda för att försöka hitta effekten det kan ha på hjärtats hälsa.

Coenzyme Q10

Coenzyme Q10 (CoQ10) som både finns i din kropp naturligt i högre koncentration i bland annat ditt hjärta, men också minskar i mängd med åldern, finns i Cellexir One. 

  • CoQ10 kan förbättra behandlingsresultaten för personer med hjärtsvikt.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7730520/

  • En samlad analys av studier fann att CoQ10 kan vara fördelaktigt för att hantera hjärtsvikt, särskilt för de som inte tål andra behandlingsmetoder.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6097169/

  • En annan analys av 14 studier visade att personer med hjärtsvikt som tog CoQ10-tillskott hade en minskad risk att dö och en större förbättring i träningskapacitet jämfört med de som tog ett placebo.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5525208/

PQQ (Pyrroloquinoline quinone)

Ett annat ämne i Cellexir One är PQQ. Mitokondrier som fungerar sämre beskrivs i studier som en av de ledande anledningarna till kroniska hjärtsjukdomar. I en djurstudie upptäckte positiva resultat med dosering av PQQ.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7369269/

 

Transresveratrol

Du har kanske hört talas om den franska dieten, livsstilen där ett glas rödvin ska vara bra för ditt hjärta. Sedan 90-talet har experter fokuserat på antioxidanten resveratrol istället som rött vin är rikt på. Resveratrol är en växtpolyfenol som finns i flera livsmedel och bland annat i röda druvornas skal.

Studier har både genomförts för att visa på dess effekt på att minska blodtrycket och att minska LDL vilket är det skadliga kolesterolet.

Läs mer här

Läs mer här 

Kom ihåg att det finns många sätt att känna sig bra och skörda fördelarna. Så även om Alla Hjärtans Dag bara kommer en gång om året, ta dig tid för att ge uppskattning och kärlek till de du älskar – våga både visa det för dem och säga det till dem. Låt oss inte glömma kraften och betydelsen av kärlek varje dag – för våra hjärtan, vår hälsa och vårt välbefinnande.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Design & Utvecklad av Buildahome Webbyrå