Blogg

Jonas blir fortfarande Bättre med åren

image

– Jag är som Benjamin Button!

Ja så sa Zlatan Ibrahimovic lite skämtsamt i veckan efter sin lyckosamma premiär i den Italienska ligan. Han syftade då på filmen ”Benjamin Buttons otroliga liv” från 2008, som handlar om en man åldras baklänges.

Uttrycket kändes bekant och det slog mig att jag tidigare hört cyklisten och entreprenören Jonas Bohr berätta att han för fem år sedan skojade om att han ville göra sin egen ”Benjamin Button”. Han hade då läst och blivit inspirerad av boken ”Growing Young” som handlar om vad som styr kroppens åldrande och vilka möjligheter som finns att påverka detta. Han bestämmer sig där för att börja leva efter bokens principer, för att se om han skulle kunna bli ”bättre med åren”.

Jonas var redan då en cyklist på svensk elitnivå i sin åldersklass, men kunde då aldrig ana att han fem år senare skulle cykla på en nivå som han aldrig tidigare ens kunnat drömma om. Idag som 53-åring är han nämligen bättre, starkare och cyklar fortare än han någonsin gjort.

– Det är knappt så jag fattar det själv, säger Jonas när han berättar om hur han höjt sina prestationer bara på det senaste året.

Vid Vätternrundan i fjol var han med och cyklade in på otroliga 6:37 timmar, vilket är den näst snabbaste tiden i Vätternrundans historia. Sedan har det bara fortsatt och han har sedan dess ökat sin hastighet med ytterligare 2 km/h på de testrundor han kört.

– För två år sedan uppfyllde jag en dröm när jag lyckades cykla solo 10 mil på en linjecykel med en snittfart på 40 km/h, berättar Jonas.

Idag gör han det utan problem och tror till och med att han skulle klara en 20-milare i samma hastighet.

– Ja, i somras körde jag en 13-milare ensam med 42 i snitt.

Med den formen Jonas känner att han har nu känns det lite snopet att han pga pandemin denna säsong endast fått möjlighet att mäta sina krafter i några få cykellopp. Ett SM-silver i tempo i klassen H50 har han dock lyckats kamma hem.

Nu ser han redan fram emot nästa år som han hoppas kommer se annorlunda ut.

– Då cyklar jag i klassen H55 och får jag vara hel och frisk så ligger så ligger nog en satsning mot amatör-VM inte långt borta, avslöjar Jonas.

Enligt Jonas är det inte enbart hård träning och en i övrigt sund livsstil som ligger bakom hans fantastiska utveckling som ”50 plussare” och som fört honom till den absoluta eliten i cykel i sin åldersklass. Hans träningsdos ligger på ca 10 timmar i veckan och enligt Jonas är inte det speciellt mycket på hans nivå.

– Nej, jag tror mycket också ligger på det mentala planet.

Jonas är nämligen inte den som följer strömmen utan har alltid gått sin egen väg. Han har ett vidöppet sinne för nya tankar och idéer om vad som kan få honom att utvecklas trots en stigande ålder.

– Mycket av våra begränsningar och möjligheter sitter i huvudet och tankens kraft är stor, säger Jonas och menar att det handlar om att ha rätt ”mindset”.

– Ja, min tro på det jag gör och min egen förmåga samt en övertygelse om att jag trots stigande ålder fortfarande kan bli bättre, är en förutsättning för att lyckats med att verkligen bli ”bättre med åren”.

Trots mycket träning och målmedvetenhet för att utvecklas är Jonas långt ifrån någon asket, utan ser sig som lite av en livsnjutare som gärna tar ett glas champagne eller gott vin till maten.

– Jag tror på idén att träna hårt för att kunna njuta av och uppskatta livets goda.

Från att ha levt ett ganska normalt liv började Jonas cykla sent. Allt började för 10 år sedan när han fick en oskyldig pik från sin dotter ”Pappa, du har ju börjat få kulmage”. Jonas är då 43 år och bestämmer då att börja motionera genom att cykelpendla till jobbet. Han fastnar direkt för cykling och det dröjer inte längre än ett par år innan han har bytt ut sin pendlarcykel till en racer. 2012 börjar han tävla och med allt bättre resultat kommer också en fundering på hur bra han egentligen kan bli. Jonas bestämmer sig för att ta reda på det.

Jonas höjer träningsdosen rejält och hans utveckling som cyklist tar fart ordentligt. Men han börjar också förstå att det inte enbart handlar om hård träning för att kunna förbättras.

Han börjar därför också titta på helhetsbilden av sin livsföring. Utöver faktorer som kost och återhämtning får han även upp intresset för nutrition. Jonas blir nyfiken på hur kompletterande näringstillskott skulle kunna vara ytterligare en bit i hans livsstilspussel.

Det är genom detta intresse han då upptäcker ”Growing Young”. Boken beskriver hur åldrandeprocessen med tiden försämrar våra celler och vilka mekanismer som påverkar detta. Den är skriven av den amerikanske specialistläkaren Marcus Gitterle som också är en av landets främsta experter inom området anti-aging.

Åldrande är ju en naturlig del av livet, men kan vi reducera dess negativa effekter ökar våra förutsättningar för att hålla oss pigga, friska och välmående högre upp i åldern. Enligt Gitterle kan vi genom en medveten livsstil inte bara bromsa den biologiska åldrandeprocessen, utan i vissa fall till och med reversera den. Livsstilsfaktorer som rörelse, kost, återhämtning och stress är grundläggande förutsättningar för detta, men Gitterle menar också vi kan stötta våra celler i att hålla sig unga och friska genom att ge dem support i form av vissa naturliga näringsämnen.

Med hårdare träning, bättre livsföring och tillförsel av vissa av de ämnen som Gitterle föreslår, påbörjar Jonas där en resa på alla plan. Han känner hur energinivåerna och återhämtningsförmågan förbättras och hur utvecklingskurvan pekar uppåt. Men vägen kom också att kantas av en del stora motgångar. Han råkade nämligen ut för tre väldigt allvarliga olyckor och har egentligen brutit en oförsvarligt stor andel av kroppens ben för att fortsätta. Men viljan, kraften och en överraskande bra läkningsförmåga gjorde att han alltid lyckades komma tillbaka och prestera på en ännu högre nivå än tidigare. Detta stärker Jonas ytterligare i hans tro på att de näringsämnen han använder kan ha ett finger med i spelet och han tar därför kontakt med Marcus Gitterle som blir intresserad av Jonas och de resultat som han uppnått.

En idé föds då om att samla flera av de aktuella näringsämnena i en och samma multikapsel. Dels för att göra det enklare, men också för att vinna synergistiska effekter. Gitterle går med i projektet och skriver formeln för kapseln och där skapas näringstillskottet Cellexir.

Cellexir är idag ett starkt växande näringstillskottsföretag och kapseln har fått namnet Cellexir One. Nu har företaget även tagit fram produkten Cellexir Endurance, som är en prestandahöjande substans för uthållighetsidrotter. Även denna består endast av naturliga ämnen.

– Det är en spännande resa vi gör och i Cellexir One har vi idag en bred användarskara, allt från elitidrottaren till ”mormor och morfar”, berättar Jonas.

Cellexir jobbar mycket med att ta in feedback från sina användare och överlag är den väldigt positiv.

– Ja, många nöjda användare vittnar om framförallt en ökad energinivå och förbättrad återhämtningsförmåga. Detta är bra förutsättningar för ett varaktigt välmående, vilket gör att Cellexir One inte enbart lämpar sig för de som vill prestera, utan för alla som helt enkelt vill höja sin energinivå i livet, berättar Jonas.

De tydligaste exemplen är enligt Jonas de som har använt Cellexir under en tid och sedan slutar.

– Ja, flera har hört av sig och berättat att de då märkt av en nedgång i sitt välmående och därför återupptagit användandet igen, berättar Jonas.

Men går det verkligen att fastslå att detta är ett resultat av Cellexir? Kan det inte lika gärna bero på andra faktorer, tillfälligheter eller vara en ren placebo-effekt?

– Så kan det mycket väl vara och eftersom det är så många faktorer som påverkar kan jag ju egentligen bara gissa, svarar Jonas.

– Jag är inte ute efter att driva någon bevisföring, utan för mig räcker det att gå till mig själv och den respons vi får. Det bästa om man är intresserad och öppen för det är ju helt enkelt att testa själv. Alla gör ju sina egna val, avslutar Jonas.

Prenumerera på våra nyhetsbrev