Blogg

Isbad – den växande hälsotrenden

image

Du står vid en frusen sjö och vintersolen som nyligen gått upp lyser klarblått. Du vet att kylan kommer kännas överväldigande så fort du går ned i vattnet som nästan är fruset, men att den känslan inte kommer att vara. För utmanar du den känslan kommer det du är ute efter – genom din andning känns kylan inte så farlig längre, din sinnesnärvaro blir helt plötsligt något helt annat, du är närvarande och här i stunden. När du väl kliver upp känner du hur ditt skin pirrar och en känsla av värme uppstår. Är detta en upplevelse du återupprepade gånger upplever på vintern, eller ställer du dig frågande till varför detta blivit en sådan trend? Låt oss reda ut vad som ligger till grund av denna växande hälsotrend och det som länge varit en tradition.

 

Gör dig redo att dyka in i isbadets värld, där kylan inte bara bitar utan också läker och stärker din kropp. Från att minska inflammation och trötthet till att stärka immunförsvaret och öka kollagenproduktionen, är potentialen hos isbad enorm. Låt oss utforska vad experter inom åldrande, fysioterapi och träning säger om denna kyliga trend.

 

Isbad – Kändisarnas nya favorithälsohack

Inom elitidrott har isbad länge varit ett sätt att snabbare återhämta sig, med en stark närvaro inom sport som sliter hårt på kroppen, men har nu blivit ett växande populär-fenomen – så mycket att sökningarna efter isbadsterapi har ökat med 521% det senaste året. Tack vare kändisar som Kim Kardashian, Kendall Jenner och Hailey Bieber, som delat sina isbadsresor på sociala medier, har denna kyliga trend fångat allmänhetens uppmärksamhet. Även stjärnor som Harry Styles, Drake, Madonna, Lizzo och Lady Gaga har använt isbad som en del av sina efter-show rutiner under en längre tid och drar sig inte heller för att visa det för sina följare. På sociala medier har även svensken Erik fått mer än 20 miljoner visningar på sin kanal där han postar isbad tydligt bekräftar trenden.

 

Isbadens historia

Trots den ökade populariteten är isbad långt ifrån att vara ett nytt påhittat fenomen. Forskare har hittat spår att det användes så tidigt som 3500 f.Kr. i det gamla Egypten för att försöka behandla sår och inflammationer. Det har därefter använts i antikens Grekland och Rom och genom tiderna för olika syften. Hanibals armé försökte härda sig inför att korsa atlanten, under Napoleon användes det som ett bedövningsmedel och ibland innan amputation eller operationer. Här i norden har vi också en rik historia av isbad där finland har historia tillbaka till stenåldern i kombination med bastubad och har sedan 1800 talet varit ett allmänt utbrett nöje.

Läs mer här

Läs mer här 

Vad händer i din kropp under ett isbad?

Ett isbad är precis vad det låter som: att gå ner med hela sin kropp i iskallt vatten. Idag finns det specialutformade badkar för att göra det, men det funkar lika bra att göra i ditt vanliga badkar men för en ännu större upplevelse kan det vara en fantastisk känsla att göra det i en vacker sjö med naturligt vatten. Du får även mycket ut av effekten med en dusch. För att få bästa effekt anser forskarna att du ska helt gå ner med kroppen i det kalla vattnet.

  • Temperatur: Vattentemperaturen har varierat mellan 5 till hela vägen upp till 15 grader
  • Tid: Flera effekter får du direkt, men många studier visar även på goda effekter om du klarar hela 10-15 minuter.

När du är klar med badet ska du sedan gradvis värma upp dig själv genom att sätta på torra kläder och eventuellt dricka en varm dryck.

Vad är effekterna av kallbad?

  • Minska inflammation: Vasokonstriktion från kylan begränsar inflammatoriska funktioner i din kropp.
  • Förbättrar cirkulationen: Stärker hjärt- och kärlhälsan.
  • Främjar en ungdomlig hy: Minskar kollagenproduktionens nedbrytning och åldrande i huden.
  • Förbättrar fysisk prestation: Hjälper muskelåterhämtning och även ökar styrka, speciellt efter intensiv träning.
  • Förbättrar humör och minskar stress: Ökade endorfinnivåer leder till välbefinnande och minskad stress.
  • Förbättrar sömnkvaliteten: Stimulerar kroppens stressrespons och återhämtningsprocess.
  • Lindra muskelvärk: Kylan hjälper till att minska inflammation och påskynda eliminering av metaboliskt avfall som mjölksyra.
  • Minskar trötthet: Ger ökad energi och fokus långt efter badet.
  • Stärker immunförsvaret: Stimulerar vita blodkroppar och vagusnerven.
  • Förbättrar mental hälsa: Kan minska symptom på depression och ångest.
  • Förbättrad metabolism: Kan aktivera brunt fett och bidra till viktkontroll och minskad risk för diabetes.

Samtliga dessa nämns i denna samlingsstudie här, som också lyfter debatten om dess effekt. 2017 publicerade forskare från Karolinska Institutet sina resultat som ifrågasätter effekter för elitidrottare bland annat https://www.svt.se/sport/artikel/forskare-skippa-isbadet . Men det är onekligen så att trenden har sedan dess fortsatt växa snabbt.

Hur tycker experterna att man ska isbada?

Om det finns ett namn förknippat med isbad mer än andra är det den nederländska äventyraren Wim Hof. Från honom kan du ta några enkla knep som hans egna andningsmetod. Den innebär att du ska 

  • Ta 30 till 40 snabba men djupa andetag följt av utandning och hålla lungorna tomma så länge som möjligt. 
  • Därefter, ta ett djupt andetag och håll det i cirka 15 sekunder. 
  • Upprepa tre till fyra gånger. 

För mer den intresserade finns det en hel bok skriven av honom om just andning, videos och mycket annat att ta del av.

Läs här

Vad är din relation till isbad?

Är isbad en del av din hälsorutin eller något du njuter av endast av det med en rejäl bastu? Skriv gärna till oss och låt oss veta hur du isbadar.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Design & Utvecklad av Buildahome Webbyrå