Blogg

Hur firas julen i de Blåa Zonerna?

image

En julupplevelse med glädje och samvaro

Julen är en tid av glädje och samvaro runt om i världen, och i de Blåa Zonerna – områdena uppmärksammade för att människorna där lever ovanligt långa och hälsosamma liv – är det inget undantag. Finns det något dessa fem platser på jorden, långt ifrån varandra, där man har hittat en befolkning som lever längre och har mindre andel kroniska sjukdomar, som vi kan ta med oss till vårt julfirande? Dessa ställen har många gemensamma faktorer vilket forskningen tror vara anledningen till deras hälsa trotts avståndet. Från Okinawa till Sardinien, Loma Linda till Ikaria och Nicoya-halvön, firar invånarna jul med sina traditioner som speglar deras livsstil och kanske kan avslöja något av de långlivades hemligheter. Vi har själva i tidigare bloggposter, likaså som årets populära Netflix-dokumentär, redan belyst dessa fascinerande områden, men nu när vi närmar oss juletid vill vi tillsammans utforska hur julen firas i dessa speciella platser.

Okinawa, Japan: Strålande jul med Jordgubbssmak

På Okinawa, den japanska ön känd för sina många hundraåringar, är julen för flera invånare mindre kommersiell än vad som vanligtvis förknippas med högtiden. Även om det inte är en nationell helgdag firar många ändå högtiden och flera gör det genom att gå ut på restaurang eller att äta tillsammans. Besöker man ön under denna tid får man även uppleva stora ljusinstallationer som lyser upp natten. Nämner vi vintersport ska tankarna inte gå till skidor på Okinawa, där är det Maraton och till och med Okinawa 100k Ultramaraton och en högsäsong för golf under december. Traditionell Okinawansk mat är känd för sin lila sötpotatis, mycket grönsaker och alger, fisk och torkad sådan och tofu. Under julen erbjuder däremot nästan alla bagerier en speciell “Shortcake” med jordgubbar och grädde, en så kallad “Christmas Cake” (kurisumasu keki クリスマスケーキ ifall du får chansen att beställa en sådan). Julen kan sammanfattas som en “lånehögtid” som ger Okinawaborna att visa uppskattning för varandra.

Sardinien, Italien: Gemenskap och God Mat

Sardinien är en av de första identifierade zonerna. Under julen på Sardinien serveras ofta en traditionell rätt som kallas culurgiones. Det är en typ av färskpasta fylld med en blandning av potatis, ost (vanligtvis från getter eller får), olivolja och mynta. Denna pasta är särskiljande formad som en majskolv, något som uppnås genom att nypa ihop dess två ändar för att bilda en skiva. Rätten toppas vanligtvis med färsk tomatsås. En annan traditionell maträtt vid jul är Porceddu, en helgrillad spädgris, speciellt tillagad i en vedugn. Jultraditioner på Sardinien har förts vidare i generationer och är ofta en blandning av katolska riter och delar av icke-religiösa/hedniska traditioner. Centralpunkten för firandet är julafton kan ses som traditionen känd som ”Sa Notte ’e xena”, då familjen samlas för middag och umgås vid eldstaden med spel och berättelser fram till midnattsmässan​​. En viktig tradition för många är att elda en stor trädstam, ”Su truncu e’xena”, som man eldar med från 24 december till 6 januari vilket ska medföra ekonomiskt välstånd och hälsa​​ för året. Precis som de alla blåa zonerna är gemenskap och att dela glädje tillsammans en central del. Midnattsmässan, ”Sa Miss’e Pudda”, är en annan central tradition, där kyrkor dekoreras och de troende besöker en staty av Jesusbarnet. Juldagen, ”Sa Paschixedda”, firas med gåvoutbyte, familjelunch och traditionella lekar vid eldstaden​​. Till skillnad mot julen här hemma är den sällan snöfylld och solen går vanligtvis ned omkring femtiden.

Loma Linda, Kalifornien: En vegetarisk och andlig jul

I Loma Linda, den unika och lite otippade Blåa Zonen i USA, där man tillskriver anledningen till deras långa liv att hälften av invånarna där är sjundedagsadventister, firas julen på väldigt olika sätt beroende på om man tillhör samfundet eller inte. Adventisterna, som står för den andelen som gör att de klassificeras in bland de blåa zonerna, förespråkar en hälsosam livsstil, inklusive avhållsamhet från alkohol och tobak. Samfundet vill förespråka en vegetarisk kost och kostvanor som påminner om de övriga från de blåa zonerna. Enligt en studie från National Geographic 2005 och NIH, har dessa adventister en längre livslängd, tillskrivna deras levnadsvanor och sabbaten som kan anses vara stressreducerande. Julen är för de inte en uttalad högtid för firande men för många en andlig högtid. En tid som kretsar mer kring andlighet och gemenskap. De som äter ett julbord har ofta en vegetarisk variant och det är inte ovanligt med utomhusaktiviteter för grannskapet.

Ikaria, Grekland: En sjungande jul

På Ikaria, känd för sin avslappnade livsstil och låga stressnivåer, är julen en tid för festligheter men utan stress och brådska. Traditionella rätter som ”kathoura” (en lokal ostpaj) och ”xerotigana” (honungsdoppade degsnurror) serveras tillsammans med lite extra kärlek under vinterdagarna.

Utöver liknande traditioner man vanligtvis finner runtomkring Greklands ö-liv som både kretsar kring religion och gemenskap med släkt och familj har de en stor sångtradition. Besöker man ön vid jul kan man få uppleva julsånger från grupper av vanligtvis pojkar eller män som går runt i grupper från dörr till dörr på olika delar av ön. Ibland bjuds även grupperna in för att stanna lite längre och bjuds på allt från meze och hemgjort vin

Nicoya-halvön, Costa Rica: Julfestival

Julen i Costa Rica, ett övervägande katolskt land, firas med stor glädje och familjesammanhållning. Här finner vi julkransar av cypress dekorerade med röda kaffebär, band, ornament och ljus. Även julkrubbor med figurer av Maria, Josef, de vise männen och djuren i krubban, kända som ”Portals”, där man ofta placerar frukter och små leksaker​​. Julafton firas med Midnattsmässan, ”Misa de Gallo”, följt av en huvudmåltid som inkluderar kyckling- och fläsktamaler inlindade i bananblad, bakverk och costaricanska desserter som Tres Leches-kaka. Tamales, gallo pinto, färsk frukt och avnjuter äggtoddy under denna tid är julens godsaker. Julperioden fortsätter genom december med fiestas, parader, rodeos, kör- och dansfestivaler, gatufester och tjurrusningar. Firandet håller vanligtvis på fram till den 6 januari, då de tre vise männen sägs ha hälsat på Jesusbarnet. Här är julen en tid för att verkligen uppleva gemenskap och glädje med varandra.

Avslutning: Jultraditioner som fyller livet med glädje, gemenskap och mening

Julen i de Blåa Zonerna är en spegling av de principer som gör att dess invånare lever långa och hälsosamma liv: starka sociala band, näringsrik kost, fysisk aktivitet och en djup känsla av tillhörighet. Trots att man delvis går ifrån den typiska kosten som återfinns i de blå zonerna är gemenskapen, glädjen, ens egen mening och nöjet av att tillbringa tid tillsammans det centrala.

Har du upplevt julen någonstans i de blåa zonerna? Dela gärna med dig till oss hur din upplevelse var!

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Design & Utvecklad av Buildahome Webbyrå