Jag lyssnade på en intressant pod häromdagen och ett samtal med Dr Eric Verdin President och forskare på The Buck Institute for Research of Aging.

Det här är en fortsättning från mitt förra inlägg om vad vi kan göra för att må bättre längre. Vad gäller kosten så tror jag på tre saker. Färsk mat, färsk mat och så färsk mat. Låt i så hög utsträckning som möjligt bli att äta halvfabrikat och processad mat. Mer grönsaker, viktigt för näringsämnen, vitaminer och mineraler. Naturliga fetter och proteiner från naturbetat kött, fågel, fisk och ägg och dra ner lite på allt ”vitt” som raffinerat, mjöl, spannmål och socker som driver insulin, hunger och fetma och skapar hormonella obalanser. På tal om obalanser. Tittade på Netflix dokumentären Fed Up med mina tre tonårsdöttrar i veckan. Sevärd och extremt skrämmande hur den amerikanska skräpmatskulturen håller på att ta död på en hel, ja t.om två generationer amerikaner decennier i förtid. Stackars skolungdomar säger jag bara. De får i stort sett 100% skitmat i skolan och tyvärr hemma också i allt för många familjer. Snacka om att vara chanslösa. Se den gärna med era barn. Jag lovar de blir inte lika sugna på läsk, pizza och och Mc Donalds efter det. Fed Up trailer:

Dr Verdin menar på att forskningen också tydligt pekar på att en lågkolhydratkost med fokus på naturliga fetter är det klart främsta ur ett  ”healthy lifespan” perspektiv och att mycket kolhydrater sliter hårt på våra organ med ett tidigare åldrande som resultat. Sedan är det ju praktiskt väldigt krångligt att praktisera en s.k ketogen kost fokuserad på nyttiga fetter och protein med extremt få kolhydrater. Jag gjorde det ett par månader för några år sedan för att testa och mådde bra. En härlig känsla att kunna cykla 4 timmar med bara vatten och inte ha något akut matbehov efteråt, med fett som primärt drivmedel. Men med fru och tre tonårsdöttrar som inte är speciellt intresserade av att göra avkall på vad allt med kolhydrater heter och ett i övrigt socialt liv där det också blir krångligt har jag hittat en modell som funkar bra för mig och som får mig att må bra, vara frisk och prestera bra på cykeln också. Sedan är det inte bara vad man äter som spelar stor roll. Utan mycket också NÄR man äter. Årets nobelpristagare i fysiologi/medicin Hall, Rosbach & Young fick sitt pris för deras upptäckter om våra inbyggda klockor. Mer om det nästa gång.