Blogg

Dina gener – Arv & Miljö – It’s how you play your piano..

I helgen var jag uppe i Örnsköldsvik och Sidensjö för att cykla Masters SM. Det var en fantastisk helg med bästa sommarväder, finaste natur, tuffa banor och för mig väldigt lyckade tävlingar med silvermedalj i både tempo och linjelopp. Underbar utdelning efter allt tufft jag varit med om, tre svåra olyckor och skador 2015-2016. Svårslagen känsla och lycka att få tillbaka så mycket nu efter all nedlagd satsning på att komma tillbaka. Vill du läsa mer om cykelhelgen?
Länk till min cykelblogg här: http://jblifecycling.blogspot.se/2017/07/vsm-h-50-linje-silverpilen.html

Dagens inlägg är en fortsättning på mitt förra inlägg som handlade om gemensamma nämnare för de som lever längst här i världen. Receptet för ett långt liv verkar sammanfattat vara: Ät färsk mat – Rör på dig mycket – Stressa inte och var delaktig i en positiv social gemenskap.

Idag skriver jag om något som sannolikt är minst lika viktigt för ett långt rikt och välmående liv som de ovanstående punkterna. Nämligen dina egna mentala bilder och projektioner. Din programmering.

Det har länge debatterats vad som styr våra gener och anlag för t ex sjukdomar eller färdigheter för idrott eller andra kunskaper. Är det arv eller miljö som väger tyngst? Kan man bli född till något bra eller dåligt? Eller är det mesta av livets gång en funktion av din livsstil, din hjärnas programmering, mentala bilder och projektioner?

Vi har miljoner gener i våra kroppar och forskningen kring s.k Epigenetics (livsstilens påverkan för våra geners aktivering eller deaktivering) har fortfarande mycket att visa men alltmer talar för att man skulle kunna likna sina gener som ett pianos tangenter. Det finns oändliga kombinationer att spela och den musik som kommer ut beror förstås på vilka tangenter du trycker på. Du kan således aktivera goda gener och spela den vackraste musik för ett långt rikt liv genom bra livsstil, bl.a enligt tipsen ovan. Du kan också motsatt spela falsk musik och genom dålig livstil, tankebanor och mentala bilder aktivera dåliga gener och bli mer mottaglig för sjukdomar etc.

Lyssna gärna på den här podcasten (länk under inlägget) där Dr Bruce Lipton en av pionjärerna inom Epigenetics berättar om ”hur vi blir vad vi tänker” och hur våra hjärnor är programmerade. Att cancer och alla andra sjukdomar till över 90% är en effekt av miljö, livsstil och din mentala programmering och projektion. Våra kroppar skapar alltså den biokemi och aktiverar de gener som vår programmering och livsstil dikterar. Att man länge noterat och märkt att man kan tänka sig frisk eller sjuk är en sak. Men det här är ”mindblowing”. Vi är uppfostrade att tro och tänka att sjukdomar som hjärtfel, cancer och annat ligger utanför vår kontroll. Något vi går till doktorn med. Snälla doktorn hjälp mig jag har drabbats av x eller y. Vi har cancer i vår familj osv. Forskning visar tex att en cancerdrabbad familj som adopterar barn drabbas lika ofta av cancer som de egna biologiska barnen. De programmeras in i tron att i den här familjen har vi cancer och kroppen skapar den sjukdomsbilden och biokemin, aktiverar de gener som förr eller senare utvecklar cancer.

Likaledes motsatt, vi känner t ex. alla till den amerikanska vinnarkulturen. Är jänkare födda med vinnargener? Självklart inte. De programmeras i skolan och på college in i en kultur att tro på sig själva och då vinner de oftare. Jag har själv upplevt det mycket tydligt på senare år i min cykelkarriär. Jag tror inte på begränsningar. Jag tror på mig själv, försöker tänka och leva enligt devisen ”Allt går och går det inte, så går det ändå”. Och tänk, på något konstigt sätt brukar det ofta göra det. Jag har nått bra mycket bättre resultat än vad ett gentest skulle visa som troligt.

Jag gjorde nämligen ett gentest för ett par år sedan och fick tillbaka att jag hade ganska mediokra gener och förutsättningar för konditions och styrkesport tillsammans med en hög skaderisk och lång återhämtningstid. Blev lite nedslagen i skorna när jag såg resultatet men tyckte samtidigt att det inte alls visade eller stämde överens med verkligheten. Jag har ju de facto nått väldigt fina resultat i en av de tuffaste konditionssporterna. Skadad har jag visserligen varit flera gånger, men enbart i samband med rena olyckor. Aldrig en muskelbristning, sträckning eller annat som bara ”gått sönder”. Inte en sjukdag i övrigt heller på massor av år och en återhämtning av snabbaste slag efter svåra olyckor. Jag fick inte ihop min genetiska profil och provsvaren med verkligheten. Jag kontaktade Dr Gitterle (numer partner i Cellexir) som jag visste hade studerat mycket kring det här med gener, arv och miljö. Dr Gitterle svarade då att vi är bara i vår linda att förstå hur mycket vår livsstil verkligen påverkar våra gener och att vi har miljontals gener som vi kan aktivera och deaktivera genom våra sätt att leva och tänka och att jag var ett lysande exempel på att man genom inställning och livsstil kan aktivera goda gener och stänga av dåliga.
Det är ditt livs piano du spelar på varje dag. De tangenter du trycker ner skapar din musik och ditt liv. Du blir vad du tänker. Tänk på det:-)

The Ultimate Health Podcast – The Biology of Belief – Dr Bruce Lipton
https://open.spotify.com/episode/2W0AKfbvk7Q4iG8nyB1BP8
http://ultimatehealthpodcast.com/?s=lipton

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Design & Utvecklad av Buildahome Webbyrå