Blogg

Coenzyme Q10: Vår vän under åren

image

När vi går genom livets olika skeden, kan det vara värdefullt att förstå hur vissa processer inom vår kropp förändras och hur vi kan stötta dem för att må så bra som möjligt. Ett sådant ämne som spelar en nyckelroll i detta är Coenzyme Q10 (CoQ10). I denna blogg kommer vi att utforska CoQ10, dess betydelse för vårt välbefinnande och hur det påverkar vår kropp när vi åldras.

Vad är Coenzyme Q10?

Coenzyme Q10 är en naturlig del i våra celler. Den är särskilt viktig för energiproduktion men fungerar också som en antioxidant, vilket hjälper till att skydda våra celler från skada. Coenzymer, som är organiska molekyler skiljda från proteiner, fungerar som assistenter till enzymer. De bidrar till att aktivera och styra enzymers förmåga att katalysera reaktioner. Utan coenzymer skulle många av kroppens nödvändiga reaktioner knappast ske.

Inom kategorin coenzymer har vi Coenzym Q10, som även går under namnen coenzym Q eller ubiquinone. Den är huvudsakligen närvarande i människans celler, medan de övriga sex medlemmarna i denna familj återfinns i bland annat djur och bakterier.

Anmärkningsvärt är att CoQ10 finns i mitokondrierna, cellens energicentral. Viktiga organ som hjärta, hjärna, muskler och njurar har den högsta koncentrationen av denna molekyl. Eftersom CoQ10 är fettlösligt kan den smidigt korsa cellmembranet samt mitokondriens inre och yttre membraner.

Varför CoQ10 är viktigt när vi åldras?

Även om vår kropp naturligt producerar CoQ10, verkar denna produktion minska med tiden. Vid 40-års ålder har mängden CoQ10 i hjärtat sjunkit med mer än 30 procent. Vid 80-års ålder med nästan 60 procent. Detta kan påverka energinivåerna i våra celler och även hur väl vi kan skydda våra celler från oxidativ stress.

CoQ10 stöder processerna i mitokondrierna, de strukturer i våra celler som producerar energi. Utan tillräckligt med CoQ10 kan dessa energiproduktionsprocesser påverkas.

Fördelarna med att stötta vår kropp med CoQ10

Träna bättre med CoQ10?
Oxidativ stress och felaktiga mitokondrier kan begränsa din träningskapacitet. Om cellerna saknar energi kan inte musklerna kontrahera under träning. Men, CoQ10 kan vara lösningen! En studie från 2010 visade att CoQ10-tillskott minskade oxidativ stress och ökade träningskapaciteten.

Kontroll av blodsockernivåerna
Det verkar finnas en koppling mellan dysfunktionella mitokondrier och insulinresistens. En 2014 studie visade att patienter med typ 2-diabetes som tog CoQ10 hade sänkta blodsockernivåer.

Din hy kommer tacka dig
Fria radikaler kan skada din hud. Här kommer CoQ10 in i bilden som en kraftfull antioxidant. En studie från 2016 belyste att kvinnor som tillsatte CoQ10 i sin kost märkte av en dramatisk minskning av rynkor och en stärkning av hudens elasticitet. Men det mest slående var den fantastiska ökningen i hudens släthet, med en förbättring på mellan 70%-82%.

Migrän
Den som upplevt riktig migrän skulle nog inte önska det till sin värsta fiende. En studie publicerad av American Academy of Neurology indikerar att CoQ10 kan minska, och kanske till och med förebygga migrän. Man tror att det beror på att CoQ10 visat effekt för att hjälpa hjärncellernas mitokondrier friska.

Källor till CoQ10

Cellexir One innehåller i varje dagsdos 100 mg Coenzym Q10. Livsmedel som även innehåller högre doser av Coenzym Q10 är:

  • Organ och inälvsmat som lever och hjärta
  • Kött, fläsk och kyckling
  • Fet fisk
  • Grönsaker som spenat, blomkål och broccoli

Även om CoQ10 finns i vissa livsmedel, kan det vara svårt att få i sig tillräckligt enbart genom kosten, vilket gjorde det till en självklar beståndsdel av Cellexir One.

För att stötta vår kropps naturliga processer och välbefinnande genom åren anser vi att Coenzym Q10 spelar en viktig roll. Därför är den en självklar del i Cellexir One.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Design & Utvecklad av Buildahome Webbyrå