Ambassadörer

Tommy Prim

image

Du har ju precis nått pensionsålder men lever ett aktivt liv hemma i Varberg och håller igång med en hel del cykel fortfarande har jag förstått och har nu ökat träningsmängd med ett mål att cykla Italien runt på ett annat sätt än vad ni gjorde på 80 talet har jag förstått berätta om dina planer?

– Ja, jag har länge haft en dröm att cykla Italien runt utmed kusten på fastlandet. Håller man turen utmed havet utan några turer inåt landet blir denna tripp ca:400 mil. Med ett tufft körschema att göra detta på en månad så gäller det att vara väl förberedd. Det är en god anledning till att ha ökat träningsmängden i år och då kommer Cellexir One in i bilden som ett kosttillskott till att öka energin och förbättra återhämtningen.

Härligt då gäller det att vara förberedd. Hur många mil blir det ungefär på ett år med dina ambitiösa planer tror du? Och hur många mil per år cyklade du ca under din professionella karriär?

– Min tanke inför 2021 var att förbereda mig så bra som möjligt inför Italien Runt – äventyret och göra resan antingen i mitten på maj eller i september. Kan jag då ha kört ca: 600 mil till maj, eller om det blir september 1200 mil. Allt har ju plötsligt blivit helt beroende på utvecklingen av Coronaviruset i Europa. Ingen kunde väl tro att denna epidemi skulle fortsätta i så stor utsträckning efter 2020. Nåväl det kommer med all säkerhet att bli 1500 mil under detta år och så ger det sig om Italien Runt spär på med 400 mil. Under åren som hårdsatsande cyklist 1978-79 och som professionell cyklist 1980-86 blev det närmare 3500 mil om året som man satt i sadeln.

Imponerande träningsmängd minst sagt 10 mil om dagen i nästan 10 år! Vi är många som imponerades stort av dina fantastiska resultat på 80 talet men det var ju inte mycket täckning på den tiden annat än några inslag på Sportspegeln eller artiklar i Expressen. Men hur var det i Italien när ni körde på 3 veckors Girot genom städer jag kan tänka mig att det var man ur huse på den tiden också var ni än kom och en stor uppståndelse i hela Italien?

– 1980 var första året jag körde Giro D´Italia och det var tuffa etapper för ett ny-proffs. Vi körde en prolog första dagen och sedan 5 etapper innan det var dags för vilodag. Sedan följde 17 etapper innan målet i Milano kunde nås med totalt 4001 km under 22 etapper + prolog.

– Att bli 4:e man efter detta kraftprov gav mersmak på att vara med och fajtas om totalsegern. 1981 blev det en andraplats slagen med 38 sekunder av Giovanni Battaglin och 1982 ytterligare en andraplats slagen av legenden Bernard Hinault.

– Giro D´Italia var och är fortfarande ett av cykelvärldens största lopp med fantastiskt mycket publik som kantar vägarna för att heja fram sina idoler. Faktum är att har man en gång varit med i striden om totalsegern i Giro D´Italia så är man aldrig glömd för sina prestationer i Italien.

Jag har förstått att de långa hårda etapploppen passade dig som handsken och att du kanske inte ens själv förstod hur bra du var på det. Vad berodde det på tror du?

– De två sista åren som amatör i klubben IF SAAB från Linköping hade vi en satsning som genom fruktansvärt mycket träning och internationellt tävlande gav en väldigt bra grund inför övergången till proffslivet 1980. Ganska snart förstod jag att etapplopp var min grej där jag hade otrolig återhämtningsförmåga och tålighet att cykla många dagar. Hade jag varit mera egoistisk och tagit för mig mera på banan så hade kanske resultaten varit annorlunda. Jag har i efterhand förstått att jag skulle varit mera offensiv och plågat konkurrenterna uppför alla berg som vi passerade.

Du har många fantastiska resultat vilken av dem rankar du själv högst?

– Det är ju alltid segrarna som man vill minnas som Tirreno – Adriatico, Romandiet – Runt och Klassikern Paris – Bryssel som var 310 km lång. Att också bli 2: a i Giro D´Italia slagen av den tidens stora cyklister är inte heller fy skam.

Du fick tyvärr aldrig möjligheten att köra Tour De France gissar att det hade passat dig väldigt bra? Något annat du ångrar eller saknade i din karriär? Slutade du i rätt tid tycker du?

– Tour de France hade passat mig väldigt bra, men tyvärr så var det inte aktuellt för Bianchi under de åren jag körde för laget. Jag gillade när det blev hårdkörning från start vilket det sällan var i Italien. Vad jag ångrar lite från min karriär som cyklist är att jag skulle accepterat ett bud från ett franskt lag efter säsongen 1981 och satsat på Touren. Då hade jag säkert backats upp som lagets stjärna i Tour de France. Etapperna hade säkert passat och tempoetapperna var längre än i Girot vilket hade varit till min fördel Att jag slutade under säsongen 1986 var kanske lite tidigt när man bara var 31 år, men jag ville ge allt när jag höll på och det krävs mycket om man inte ger 100%. Det finns ett slut på allt och jag började bli sliten.

Hänger du med i dagens cykelsport och tittar på tävlingar? Vad tror du är de största skillnaderna mot när du körde?

– Jag följer de stora klassikerna på våren och bergsetapperna på Girot, Touren och Vueltan. Skillnaden när jag körde mot nu är att vi var mera humana och vänliga mot varandra mellan lagen än vad dagens tuffare klimat har blivit. Varje lag hade sin taktik beroende på lagets sammansättning och cyklisterna hade sina uppgifter. Nu är det djungels lag som gäller och alla skall först fram i alla lägen. Cyklisterna har också blivit produkter av vetenskapens utveckling som styr allt från träning, kost, materialutveckling och att lagen styrs genom hörsnäckor från ledarna bakom klungan som har järnkoll från TV, wattmätare till puls på varje cyklist i bilen bakom klungan. Lagen idag består oftast av 25 – 30 cyklister för att klara av en säsong från januari till november som det numera är mot att vi på min tid hade läger och tävlingar från februari till oktober med 12-14 cyklister.

Vad kul Tommy att du också upptäckt kraften i Cellexir One och vill bli vår ambassadör. Vilka effekter upplever du att du känt efter att ha provat en tid? (tex mer energi en piggare kropp och huvud återhämtning eller vad du upplever?)

– Sedan jag började med Cellexir One som ett kosttillskott så har jag upplevt att förmågan att träna både längre och oftare har förbättrats. Jag känner mera energi i kroppen än på många år. Återhämtningen har på nytt gett tecken på att nu är det gamla dagar som återkommit med förbättrad fysik. Det är ett perfekt tillskott att använda i den strävan att må bra som man har. För att vara på väg mot 66 år och bedriva den träning jag numera gör är ingen barnlek och jag trivs med det och ser fram emot att solen värmer upp temperaturen till 20 – 25 grader då jag trivs som bäst på racern.

Stort tack Tommy väldigt kul att ha dig med i Team Cellexir och vi önskar stort lycka till med dina nya äventyr. Kör hårt!

KÖP CELLEXIR ONE

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Design & Utvecklad av Buildahome Webbyrå