Blogg

Åldrandevetenskap i topp när praktiska lösningar hittas

image

Aging Science – nya upptäckter leder vägen

Vad är åldrande?

Denna fråga har besatt ett otaligt antal forskare, och vanligt folk, i årtusenden. Vi vet alla vad åldrande betyder i verkliga termer; mindre motståndskraft, längre återhämtningstid, rynkor, läsglasögon och ängslan inför de många sjukdomar vi förknippar med att bli äldre.

Vad kan vi då göra åt det? Är det verkligen möjligt att förändra denna till synes obönhörliga process som sätter sin prägel på praktiskt taget alla aspekter av vårt liv? Överraskande nog, som jag påpekar i min bok Growing Young: A Doctor’s Guide to The New Anti-Aging, tror jag att svaret är ett rungande ”ja”. I min artikel om mitokondriell funktion kan du läsa mer om den kraftfulla mekanismen som driver alla aktiviteter i våra celler och är avgörande för den takt vi åldras i.

Livsstil och kosttillskott är nyckelfaktorer för långsammare åldrande

Det finns ett veritabelt berg av data som antyder detta. Otaliga studier bekräftar nu att graden av åldrande kan förändras, både positivt och ogynnsamt, av saker som vi lätt kan välja att göra och saker vi väljer att inte göra.

Denna senaste vetenskap bekräftar att de saker vi väljer att stoppa in i våra kroppar och de aktiviteter vi deltar i eller undviker bokstavligen kan programmera våra celler för långsammare eller snabbare åldrande.

Hur är det med kosttillskott? Vissa, men inte alla, näringsämnen stöds av bevis som visar att de kan förändra cellfunktionen på fördelaktiga sätt och få gamla celler att bete sig som unga.

Vikten av synergi

Jag vill ta en närmare titt på bevisen för några få mycket viktiga näringsämnen. I en serie av blogginlägg undersöker jag vikten av ”synergi”, vad som gäller för att upprätthålla toppcellsfunktion och optimera hur vi åldras.

Till exempel kommer vi att titta på spännande vetenskap som visar oss hur vi kan nyttja de cellåterställande effekterna av ”kalorirestriktion”, men utan att behöva svälta sig själv. Det visar sig att växtbaserade föreningar kan göra samma sak väldigt effektivt.* Det är bara en av vägarna vi kommer att överväga att ta för att förbättra vår egen cellfunktion. Det finns dock många fler.

Håll utkik efter en ny artikel varje vecka om några mycket kraftfulla näringsämnen. Vi kommer att titta på hur de fungerar, data som backar upp deras säkerhet och effektivitet, och anledningarna till att jag anser dem vara centrala i vår strävan att leva vårt bästa liv, oavsett ålder.

Vänliga hälsningar,

Marcus Gitterle, MD

 

* I. Pavlović, S. Khateb, I, Milisav, J. Mahajna, Nutraceuticals for Promoting Longevity, Current Nutraceuticals, 2020, 1, 18-32

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Design & Utvecklad av Buildahome Webbyrå