Blogg

Solen och dess påverkan

image

Sommartiden lockar oss utomhus för att njuta av sol och värme, men det är viktigt att vara medveten om hur vår kropp reagerar på solen och stigande temperaturer. Värme och höga temperaturer kan innebära risker för vår hälsa om vi inte tar rätt försiktighetsåtgärder. Samtidigt visar forskning på stora hälsofördelar med solen. Bland annat att kvinnor som undviker sol lever lite kortare tid än de som vistas mer i solen. Lär dig känna igen tecknen på överexponering för solen och hur du kan skydda dig mot solens faror, för att i sin tur kunna njuta av dess hälsofördelar.

Exponering för UV-strålning
Vi utsätts för två typer av UV-strålar när vi är utomhus: UVA och UVB. UVB-strålar påverkar hudens översta lager och orsakar de flesta solbrännor samt utgör den största risken för hudcancer. UVA-strålar tränger djupare in i huden och orsakar rynkor och för tidigt åldrande vid långvarig exponering.

Båda typerna av strålning kan även påverka hudens mikrobiom, vilket kan ha ytterligare konsekvenser för vår hudhälsa. Läs mer om UV-strålningars påverkan på huden här.
Värmeutmattning
Värmeutmattning inträffar när kroppen överhettas och inte kan svalka sig, ofta efter fysisk aktivitet utomhus eller exponering för höga temperaturer. Vanliga symtom på värmeutmattning inkluderar kraftig svettning, illamående eller kräkningar, muskelkramper, yrsel eller huvudvärk, trötthet, svimning, kall och fuktig hud, samt snabb och svag puls. Läs mer här.

Värmeslag/solsting
Värmeslag är allvarligare och kan orsaka hög kroppstemperatur (över 39,5°C), förvirring, snabb och stark puls, samt medvetslöshet utöver symtomen på värmeutmattning. Läs mer om hur du undviker värmeslag här.

Solens hälsofördelar

Om vi inte vistas i solen på ett skadligt sätt så finns det flera hälsofördelar:

  • Stärker skelettet: UV-strålning (UVB) är nödvändig för att vår hud ska kunna bilda D-vitamin, vilket är viktigt för kalkbalansen i skelett och tänder samt för skelettets benbildning och tillväxt. Under sommaren kan relativt kort solexponering vara tillräcklig för att täcka vårt dagsbehov av D-vitamin.
  • Anti-inflammatoriska effekter: UV-strålning har också antiinflammatoriska effekter på huden, vilket kan lindra hudbesvär som eksem och psoriasis under sommarmånaderna.
  • Bättre sömn och mer energi: Solljuset bidrar till att reglera vår dygnsrytm genom att dämpa produktionen av sömnhormonet melatonin, vilket kan leda till en bättre sömnkvalitet.
  • Sänker blodtrycket: När det är varmt vidgar sig blodkärlen och blodtryck sjunker.
  • Vi blir mer aktiva i solen: Forskning visar att vi är mer aktiva på sommaren. Den enkla förklaringen är att det helt enkelt är lättare att gå ut och hitta på saker när mörker och kyla ersätts med sol och värme
  • Du lever längre: En svensk studie av forskare vid Karolinska institutet som gjorts på närmare 30,000 svenska kvinnor (Lindqvist 2016, SR) visar att kvinnor som undviker sol lever kortare än de som vistas mer i solen. Anledningen tros vara att ljuset ökar mängden kväveoxid i blodet, som i sin tur ger positiva effekter på blodkärl och cirkulation. Solen kan även trigga kroppens belöningssystem vilket motverkar skadlig stress.

Genom att balansera tid i solen och skydda oss på rätt sätt kan vi njuta av sommarens positiva hälsoeffekter samtidigt som vi undviker de faror som överdriven exponering kan medföra.

Vi på Cellexir önskar er en fortsatt fin sommar!

Prenumerera på våra nyhetsbrev