Cellexir är väldigt glad att kunna presentera Åsa Melin som ambassadör. Åsa brinner för kvinnohälsa och driver den populära Klimakteriepoden som vuxit sig till ett ledande forum för både fysisk och psykisk kvinnohälsa.
Hej Åsa! Varmt välkommen som Cellexir ambassadör verkligen kul att ha dig med. Berätta lite mer om dig själv och vem du är?
– När jag håller föredrag brukar ofta börja med att säga; Hej, jag heter Åsa Melin och jag är i klimakteriet. Det hade jag ingen aning om för 5 år sedan. Jag är idag 54 år och arbetar på olika sätt för att bilda opinion kring ämnet kvinnohälsa. Jag har alltid varit aktiv på olika sätt och älskar framförallt att vara ute.
Din populära pod Klimakteriepodden har ju fått ett väldigt stort genomslag som kanal för kvinnlig hälsa både fysiskt och psykiskt. När startade du den och hur kom du på idén?
– Idén fick jag när jag insåg hur otroligt dålig kunskap vi kvinnor har om vår fysiologi och den hormonella omvandling klimakteriet innebär och de konsekvenser som kommer på köpet. Jag var ganska upprörd över hur illa det var ställt med kunskapen både hos mig själv och mina medsystrar och ville göra skillnad. När jag tog reda på ”facit” tänte jag att fler kunde få ta del av det jag lärde mig.
– Jag hoppas bidra till att ta bort skämmighetsstämpeln och det har hänt en hel del under de drygt tre år jag arbetat med Klimakteriepodden. Att sprida kunskap i form at pod kändes som en bra idé för att man kan lyssna i ”smyg” man behöver inte skylta med vad man är intresserad av. I början fick jag mycket kommentarer kring varför jag gjorde podden men nu hyllas den snarare. Från inga lyssnare till över 1,3 miljoner nedladdningar säger en hel del.
Vad är din målsättning med Klimakteriepodden vilka frågor och ämnen vill du sätta ljus på?
– Med kunskap har man makt att förändra och ta tag i de symptom som ger problem eller till och med nedsatt livskvalitet. Att gå runt och må dåligt förtjänar ingen och så mycket som 75% av alla kvinnor uppger sig lida av symptom som går att förknippa med klimakteriet.
– I en perfekt värld så skulle alla 40 åringar lyssna och göra sig beredda på vad som komma skall. Ironiskt nog vet alla att fertiliteten börjar gå ner redan i slutet av 30-årsådern men man kopplar sällan ihop det med att det är första delen av klimakteriet. Det är dessutom de värsta åren, för de flesta, innan man når punkten då man slutar menstruera.
– Det handlar i första hand om att se över sin livsstil, kroppen och psyket blir inte lika stryktåliga. Lider man av svåra sömnstörningar till följd av nattsvettningar fungerar man till slut inte. Konsekvenserna kan leda till utbrändhet och depression, i värsta fall.
Jobbar du med något annat yrkesmässigt än Klimakteriepodden? Vad har du gjort innan du startade den?
– Jag har ett förflutet i resebranschen som fick mig att komma in på ämnet vin. För så många vackra platser ligger kring vinodlingsvänliga områden. Jag utbildade mig till sommelier för 20 år sedan och blev sedan fast i olika aspekter av dryck där jag framförallt arbetat med produktutveckling och kvalitetssäkring.
– Sedan två år har jag helt lämnat vinbranschen och ägnar mig åt kvinnohälsa på flera plan. Jag gillar att se på mig själv som opinionsbildare där fokus är kvinnohälsa 40+. Arbetet med Klimakteriepodden tar ca 60% av min tid. Jag håller också föredrag, modererar och är med i arbetsgrupper där jag kan påverka.
Vi är ju jämngamla och lärt känna varandra en del och delar samma intresse för hälsa och välmående. Vad är dina bästa tips för välmående fysiskt och psykiskt. Vad får dig att må bra eller mindre bra?
– Jag har blivit mycket bättre på att säga ifrån och tacka nej. Jag är inte lika duktig flicka längre. Jag är bättre på att inte ge skäl till varför jag inte vill eller ställer upp.
– Att lyssna på sig själv och inte straffa kroppen är mitt bästa tips. Säger kroppen ifrån finns det en anledning, gör något ont finns det skäl att ta reda på varför.
– En lugn skogspromenad utan sällskap, under tystnad kan ge mig superkraft. Men allra bäst kick får jag av vinterbad. Att stå stilla i 3 minuter i 5 gradigt vatten men lugn andning är oerhört meditativt och har effekt på immunförsvar, energi, hudkvalitet, ämnesomsättning mm. Känslan efter slår alla droger jag provat!
Hur tänker du kring mat och rörelse / träning? Något speciellt kring de områden? Vilken typ av träning gillar du mest?
– Jag tycker verkligen om att springa och bäst gillar jag att vara själv i skogen. Jag är ingen gruppträningsmänniska. Jag vet hur viktig styrketräningen är och kämpar med att gå till gymmet ett par dagar i veckan. Mitt recept är att göra väldigt få övningar åt gången så det inte tar så lång tid. Rörelseträning har jag lite lättare att få till. Jag gör ett 35 minuters yogastretchpass ett par gånger i veckan efter löpningen vilket jag får till tack vare filmen jag följer.
– Jag tycker om att laga mat och prioriterar att inte köpa halv- eller helfabrikat och inkludera stora mängder grönsaker, bra fett och protein.
En för hög stressnivå är ju något som både verkliga livet och forskning kan påvisa dramatiskt försämrar både vårt mående och även fysisk hälsa och tydligt förkortar liv. Är stress något du reflekterar över i ditt liv, försöker hantera på något sätt?
– Sedan jag kom i klimakteriet är jag tydligt mer känslig för stress och behöver se till att inte maxa vare sig arbete, sociala aktiviteter eller träna för hårt för ofta. Att ge sig själv chansen till regelbunden och tillräcklig sömn är ett måste. Ett par magnesiumtabletter på kvällen hjälper att slappna av.
– Jag börjar varje dag med att dricka ett stort glas ljummet citronvatten blandat med kollagen och/eller probiotika. Sedan sticker jag ut i ca 1 timme oavsett väder, ofta springer jag, ibland går jag och ofta lägger jag till några styrke- och stretchövningar. Sedan ett par år ser jag till att ge mage/tarm en 10 timmars paus varje dygn. Det gör mig pigg och redo för dagen. Jag lägger aldrig möten före kl 10 så jag kan försäkra mig om att ta hand om mig själv i första hand.
– Man ska komma ihåg att den hormonella omställningen är en fysisk stress i sig och man kan verkligen behöva se om sitt sätt att både träna och äta så man inte bränner sitt ljus…
– Kvinnor går nästan alltid upp i vikt åren kring klimakteriet och många gör fel här, stressar på kroppen genom för lite bra mat och för mycket träning som bara förvärrar symptom och kroppen gör allt för att inte släppa ifrån sig sina reserver.
När vi lärde känna varandra var du som flera andra lite försiktigt inställd till det här med ett kosttillskott. Men nu har du tagit Cellexir regelbundet under ett par år vad fick dig att ändra uppfattning och vilka effekter upplever du att du har fått med Cellexir One?
– Jag provade ett tag och tyckte inte det hände så mycket men sedan efter kanske två månader insåg jag att jag aldrig varit i så bra form tidigare, dels konditionsmässigt men också pigg med massor av energi. Dessutom upplevde jag ofta hjärndimma tidigare, vilket är mycket sällsynt nu.
Du har även provat att hålla upp under en tid kände du någon skillnad och vad hände sedan?
– Jag kände mig seg och fick träningsvärk lättare, så fick jag förkylningssymptom efter någon vecka. Dessutom gick jag upp ett par kilo på en månad vilket jag tolkar som att Cellexir One stöttar ämnesomsättningen. Måste man alltid veta vad som är vad? Min magkänsla säger att Cellexir One funkar och jag vill inte chansa utan.
Du har även testat Cellexir Endurance i samband med lite hårdare träning hur upplevde du det?
– Det ger en extra kick – bara tanken på att man fått i sig vätskan så känns det lite som att maskinen går upp i varv. Och spelar det roll, vad man känner och vad man upplever om det är placebo eller ej? För mig räcker känslan och den forskning som ingredienserna baseras på. Men jag har bara tagit det några få gånger då jag sprungit extra långt vilket för mig innebär kring 15km.
Om du bara fick ge några få råd till kvinnor vad skulle de viktigaste vara?
– Kvinnor i min ålder och äldre måste komma ihåg att det tar längre tid att värma upp, man kan behöva ta det lite lugnare i starten, oavsett vad man gör. Sedan tror jag inte man ska vara så rädd för att det gör lite ont här och var, det är otroligt viktigt att hålla igång hela rörselapparaten med allsidig rörelse och träning. Och bäst är ju den träning som blir av. Tycker man något är tråkigt kommer det finns tusen ursäkter. Strunta i det då och gör det som du tycker är kul.
Stort tack Åsa och varmt välkommen i Cellexir familjen
Här kan du läsa mer från Åsa och lyssna på Klimakteriepodden: https://www.klimakteriepodden.se/