N-acetylcystein (NAC) är ett kosttillskott som har väckt stort intresse inom idrotts- och hälsa, men även inom sjukvården. Främsta anledningen är dess mångfacetterade potentiella fördelar för både prestation, hälsa och välmående.
NAC är en modifierad form av aminosyran cystein och fungerar som en prekursor till glutation, en av kroppens viktigaste antioxidanter [1]. Glutation spelar en avgörande roll i att skydda celler mot oxidativ stress och fria radikaler, vilket gör NAC till ett intressant tillskott för både idrottare och hälsomedvetna individer.
NAC är en väl studerad molekyl som finns naturligt i vår kropp. Den kan ses som ”kosttillskottsformen av cystein som finns naturligt i proteinrika livsmedel, Dock är mängderna oftast inte tillräckliga för att ge samma effekter som ett NAC-tillskott. Dessutom är det cystein och inte NAC som finns i livsmedel men kroppen kan omvandla cystein till NAC. Dock är processen inte lika effektiv som att ta ett direkt NAC-tillskott.
Med NAD:s mängd påvisade hälsofördelar så har den till och med klassificerats som ett läkemedel av den Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. I Europa har nu majoriteten av länderna valt att klassificera NAC som ett kosttillskott, vilket gör det mer lättillgängligt för hälsomedvetna individer utan att behöva förskrivning av en läkare, och kan därför köpas som kosttillskott. Nedan beskrivs några av de fördelarna som forskningen kommit fram till.
Flera studier har visat att NAC kan förbättra uthålligheten och prestationsförmågan vid högintensiv träning. En studie från 2006 fann att NAC-tillskott förlängde tiden till utmattning under cykelträning med hög intensitet [2]. Forskarna observerade att NAC hjälpte till att fördröja tröttheten i musklerna genom att minska oxidativ stress och förbättra blodflödet.
På samma tema visade en annan studie, publicerad i ”International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism”, att NAC förbättrade prestationen vid upprepade sprintövningar [3]. Deltagarna som tog NAC kunde upprätthålla en högre effektutveckling under flera sprinter jämfört med placebogruppen.
NAC har också visat sig vara effektivt för att minska träningsinducerad muskelskada och inflammation. En studie publicerad i ”International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism” fann att NAC minskade markörer för muskelskada och inflammation efter intensiv styrketräning [4]. Detta tyder på att NAC kan hjälpa till att påskynda återhämtningen efter hård träning.
När det kommer till det kardiovaskulära systemet så har NAC länge använts som ett slemlösande medel och har visat sig vara effektivt för att förbättra luftvägshälsan. Tex visade en metaanalys publicerad i ”European Respiratory Review” att NAC-tillskott minskade frekvensen av försämringsperioder hos patienter med kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) [5]. För idrottare kan detta innebära förbättrad andningsfunktion och potentiellt bättre syreupptagning under träning.
Som en prekursor till glutation, kroppens mest kraftfulla antioxidant, spelar NAC en viktig roll i att stärka immunförsvaret. En studie publicerad i ”European Respiratory Journal” visade att NAC minskade förekomsten av influensaliknande symtom hos äldre vuxna [6]. För idrottare kan ett starkare immunförsvar innebära färre sjukdagar och mer konsekvent träning.
NAC har även visat lovande resultat när det gäller att förbättra hjärt-kärlhälsan. En metaanalys publicerad i ” Clinical Nutrition Open Science” genomlyste resultatet i hela 4455 studier, inkluderade 15, och kunde konkludera att NAC-tillskott visar på positiva effekter på flera markörer för god kardiovaskulär funktion [7]. För idrottare kan detta innebära förbättrad blodcirkulation och potentiellt bättre prestationsförmåga.
Något som är mycket populärt just nu inom forskningen är blodsockernivåers inverkan på välmående och idrottsprestation. På detta temat har NAC visat sig ha positiva effekter på insulinkänslighet. En studie publicerad i ”Journal of Endocrinology” fann att NAC förbättrade insulinkänsligheten hos överviktiga personer med höga nivåer av fria blodfetter (FFA – free fatty acids) genom att minska den oxidativa stressen [8]. En jämn blodsockernivå kan leda till bättre prestation vid uthållighetsidrotter där en jämn energitillförsel är viktig.
Gällande sinnet och hjärnan har NAC även här visat på potentiella positiva fördelar som att förbättra kognitiv funktion och mental prestationsförmåga. En metaanalys som inkluderade 95 studier publicerad i ” Neuroscience & Biobehavioral Reviews” kunde dra slutsatsen att NAC minskar inflammationen i hjärnan och har visat sig ha positiva effekter på en rad kognitiva parametrar [10]. Även om författarna lyfte fram att mer forskning behövs för att förstå de kognitiva fördelarna mer specifikt, så ser NAC ut att ha god potential som kosttillskott för den mentala aspekten som förbättrad fokus och beslutsfattande under träning och tävling.
Till sist så är det även värt att nämna att NAC har visat sig ha positiva effekter på stresshantering och humör. En studie publicerad i ” Neurochemistry International” fann till exempel att NAC minskade symtom på depression och ångest [9]. För idrottare kan detta innebära bättre förmåga att hantera tränings- och tävlingsstress.
Det är inte ofta man läser om ett så mångsidigt kosttillskott som erbjuder en sådan mängd potentiella fördelar för både träningsprestation och allmän hälsa. Studier visar på potential för bland annat förbättrad uthållighet, återhämtning, stärkt immunförsvar, och även bättre kognitiv funktion. Detta gör att NAC kan vara ett värdefullt tillskott för idrottare och hälsomedvetna individer.
Med rätt användning kan NAC potentiellt hjälpa dig att optimera din träningsprestation, förbättra din återhämtning och stödja din övergripande hälsa, vilket ger dig en extra fördel i din strävan efter bättre fysisk och mental prestationsförmåga – såväl inom träning, tävling och på arbetet.
[1] Kerksick, C., & Willoughby, D. (2005). Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2(2), 38-44.
[2] McKenna, M. J., et al. (2006). Journal of Physiology, 101(5), 279–288.
[3] Cobley, J. N., et al. (2011). International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 451–461.
[4] Michailidis, Y., et al. (2013). International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 23(5), 452-461.
[5] Cazzola, M., et al. (2015). European Respiratory Review, 24(137), 451-461.
[6] De Flora, S., et al. (1997). European Respiratory Journal, 10(7), 1535-1541.
[7] Mahmoudinezhad, M., et al. (2023). Clinical Nutrition Open Science, Vol 52, Pages 136-150
[8] Pereira, S., et al. (2015). Journal of Endocrinology, Vol 225 (1), Pages 1-7
[9] Chakraborty, S., et al. (2020). Neurochemistry International, Vol 132
[10] Skvarc, D.,et al., (2017). Neuroscience & Biobehavioral Reviews, Vol 78, Pages 44-56
[1] https://zenement.com/blogs/news/all-about-nac-n-acetylcysteine-what-it-is-and-what-benefits-it-has
[2] https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10255663/
[4] https://www.singlecare.com/blog/nac-benefits/
[5] https://www.medicalnewstoday.com/articles/327219
[6] https://blog.cytoplan.co.uk/the-benefits-of-nac-to-human-health/
[7] https://boost.com.mt/2023/02/03/health-benefits-of-nac-n-acetyl-cysteine-supplements/