Blogg

8 Vetenskapliga anledningar att äta mer choklad

image

Kakao har alltid varit uppskattad av människan. Kakaobönor betraktades som en giltig valuta i regionen kring Mexico City ända till 1887. Detta kanske också kan bero på de fantastiska hälsosamma egenskaper som denna delikata böna besitter.

Så ta fram din chokladkaka och njut av den tillsammans med lite läsning, här är de topp 8 fördelarna du kan förvänta dig.

En kraftfull antioxidant

Oxidation är vad som utsätter våra celler för stress och skada över tid, men vi har naturligt försvar mot detta. Skadorna kan påverka vår förmåga att reparera våra celler vilket i sin tur kan leda till snabbare åldrande och ökad sjukdomsrisk. Här spelar polyfenoler en stor roll.

Polyfenoler är en kemisk ämnesklass som återfinns i växter som även är kända för att gynna vår hälsa genom olika metoder. En sådan är att stärka vårt kropps interna antioxiderande system. Kakao är en av de största källorna till polyfenoler. Inom denna kategori finner vi flavonoider, vilka tros vara bakom många av kakaons hälsofördelar. Andra källor inkluderar te och druvskal, något du hittar i Cellexir Endurance.

Läs mer här

Ökad prestation i idrott

Mörk choklad främjar produktionen av kväveoxid i kroppen, vilket utvidgar blodkärlen och minskar syreförbrukningen. När vi tränar är syreupptagningen av största betydelse för oss att orka. Därför är det vanligt att idrottare och atleter äter choklad dagligen för att prestera bättre och längre.

I en undersökning visade det sig att konsumtion av flavanoidrik mörk choklad ökade uthålligheten hos cyklister med 17% jämfört med de som åt vit choklad. Läs mer

 

Kognitivt åldrande skydd

Hippocampus är hjärnans minnescentrum. En särskild del av hippocampus, dentate gyrus, är den delen som forskning visar att nya neuroner bildas genom livet.

Mörk choklad verkar visa en effekt att kunna skydda denna känsliga struktur. I en väldigt intressant studie kunde forskarna observera att kakao flavanoler kunde påverka minnesförlust relaterat till åldrande genom att stärka dentate gyrus funktion. Läs studien här. 

 

Ökad mentalt fokus

Utöver att förbättra dentate gyrus funktion som vi precis nämnde ovan, den del av hippocampus där nya neuroner bildas, visade försökspersonerna i studien signifikanta förbättringar på minnestester efter att ha konsumerat kakao flavanoler. Dessa förbättringar omfattade inte bara minnesförmåga utan också andra kognitiva funktioner. Långsiktiga observationella studier har bekräftat att människor som konsumerar choklad minst en gång i veckan uppvisar bättre prestation på tester som mäter visuell-rumsligt minne, arbetsminne och abstrakt tänkande jämfört med de som konsumerade lite eller ingen choklad. Detta stöder uppfattningen att regelbunden chokladkonsumtion kan ha en långvarig positiv effekt på hjärnans funktion vilket skrivs mer om i denna studie.

 

Förbättrad vaskulär funktion

Choklad, och desto mörkare desto bättre, anses kunna förbättra funktionen i endotelceller, de celler som vi finner på insidan av våra blodkärl. Detta kan leda till minskat blodtryck, vilket är en positiv effekt för hjärt-kärlhälsan. Kväveoxid, som produceras i större mängd genom intag av mörk choklad, spelar en avgörande roll i detta då det bidrar till blodkärlens förmåga att vidgas och dra ihop sig enligt kroppens behov. Endotelfunktionen är en viktig indikator av risken för hjärt-och-kärlsjukdomar och har även börjat forskas på för att det kan antas även ha samband med risk för demens. Dock kan de gynnsamma effekterna av choklad på vaskulär funktion minska om chokladbaren innehåller höga mängder socker, så välj en med hög kakaohalt och låg andel socker. Läs två intressanta studier här och här

Hälsosammare och vackrare hy

Studier tyder på att de flavonoider som finns i kakao kan skydda huden mot skador orsakade av UV-strålning. I en studie där deltagare åt 20 gram flavanoidrika mörk choklad dagligen under 3 månader, visade sig flavanoidrika chokladgruppen (men inte kontrollgruppen) ha ökad motståndskraft mot solbränna, vilket kan vara en god anledning att använda när man vill avnjuta choklad på sommaren. Dessutom finns indikationer på att mörk choklad bidrar till ökad blodflöde till huden. Detta kan i sin tur leda till förbättrad hydrering, hudtextur och även subjektivt utseende av huden vilket vi behöver på hösten och vintern. En studie fann att sex veckors konsumtion av flavanolrik choklad kunde minska rynkor och synliga effekter av solskador på huden och nedan finner vi dessa två vi reffererar till. 

Studie ett

Studie två

Förbättrade blodfetter

Konsumtion av mörk choklad verkar inte bara öka nivåerna av HDL, det så kallade ”goda” kolesterolet, men också ha en skyddande effekt på lipoproteinerna (som inkluderar HDL och LDL) mot oxidation. Oxiderade lipider kan vara mycket skadliga för våra blodkärl. Även om begreppet ”gott” kolesterol fortfarande är diskuterat och kan vara en förenkling (eftersom HDL transporterar kolesterol), anses låga HDL-nivåer vara en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar. Ny forskning utmanar dock denna idé och pekar på att det är det övergripande samspelet av olika typer av kolesterol och fetter i blodet som är viktigt.

Läs mer här och här.

Bättre metabol hälsa

I en placebokontrollerad studie med 90 vuxna som hade mild kognitiv nedsättning (som ofta anses vara ett förstadium till demens), visade det sig att de som fick tillskott av kakao med moderat till hög flavanoidnivå uppvisade en förbättring i insulinkänslighet. Insulinkänslighet är en indikator på metabol hälsa och insulinresistens är ett kännetecken för typ 2-diabetes. Deltagarna i studien visade även förbättrad kognitiv funktion som du kan läsa här.

Så avnjut choklad som är godiset med fantastiska hälsofördelar, och gör det med så hög kakaohalt som möjligt. Chokladen får sina fördelar av naturliga ämnen, flavonoider och antioxidanter som hjälper dina celler. Cellexir One är på samma sätt en unik kombination för att kombinera dessa lärdomar och paketera dom till ett kraftfullt tillskott för dina celler.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Design & Utvecklad av Buildahome Webbyrå