Blogg

8 effektiva metoder för att förbättra din återhämtning efter träning

image

Att återhämta sig efter träning är en avgörande del av varje träningsrutin. Att ta hand om kroppen efter ett intensivt träningspass kan hjälpa till att påskynda återhämtningen, förbättra prestationen och förhindra skador. Här är åtta effektiva metoder för att förbättra din återhämtning efter träning.

Nedvarvning
Efter ett träningspass bör du alltid avsluta med en kort ”nedvarvning”. Genom att sänka tempot under de sista minuterna av träningen, börjar kroppen långsamt återgå till normal metabolism och kardiovaskulär aktivitet. Detta kan påskynda kroppens övergång till återhämtningsfasen och förhindra att kroppen försöker mobilisera för snabbt.

Återhämtning och stretching – en myt?
Efter varje träningspass kan du pröva med att slutföra ett kort och enkelt stretchprogram. Detta kan hjälpa till att minska omedelbar muskelspänning efter träning, men fysiologen Mikael Mattsson förklarar genom SVT att det inte påverkar hur mycket träningsvärk du får. Däremot kan det påverka din rörlighet, vilket är ett sätt minska skaderiskerna.

Kalla/varma bad (Kneipp-metoden)
Efter träning behöver du ändå duscha, så varför inte pröva något nytt? Eller något från 1800-talet, vilket Kneipp är. Detta kan du pröva en egen variant av genom att varva mellan iskallt och varmt vatten i 30-40 sekunder, upprepa 5-8 gånger. Det kalla vattnet förhindrar att dina muskler gör ont och blir ömma, medan det varma vattnet främjar blodcirkulationen och slappnar av dina senor och muskler. Hur bra det fungerar är omdiskuterat, men det är upptaget av UNESCO’s lista för kulturarv vilket kan vara lockande nog att pröva för den upplevelsenyfikne.

Isbad
Speciellt efter intensiva träningspass kan det vara hjälpsamt med ett isbad. Ett isbad efter träningen reducerar blodcirkulationen i musklerna och kan stoppa upp den inre blödningen i dessa skador. Efter isbadet stimuleras blodcirkulationen i musklerna kraftigt, vilket också hjälper dig bli av med slaggprodukter från träningen.

Aktiv avslappningsträning
Det finns en direkt koppling mellan kropp och sinne. Om dina tankar går i högvarv gör din kropp det med. Våra tankar kontrollerar våra kroppsliga reaktioner. Detta utgör grunden för alla former av aktiv avslappning. Dessa inkluderar autogen träning, progressiv muskelavslappning, meditation, yoga och mycket mer.

Näring och mat
Försök att äta mat och fylla på dina reserver snabbt efter din träning. Kroppen behöver energi för att återhämta sig. En kombination av både komplexa kolhydrater och protein förbättrar återhämtningsprocessen. Cellexir One är också framtaget för att bidra till återhämtning, då den skapades med ett noggrant utvalt innehåll som fokuserar på att stärka dina celler och mitokondrier, vilket i sin tur kan hjälpa till att påskynda återhämtningen.

LÄS MER OM CELLEXIR

Sömn
Sömn är naturligtvis den enklaste och mest effektiva metoden för att hjälpa oss att återhämta oss snabbare. All den träningsstimuli kroppen utsätts för under ansträngning behandlas medan vår kropp sover. Mindre vävnadsskador repareras, muskler utvecklas och hela vår kropp och sinne återställs.

Bastu
Ett besök i bastun är ett beprövat sätt att slappna av kroppen efter sport. Musklerna slappnar av och deras blodflöde ökar avsevärt. Många använder sig av bastun då det kan hjälpa skador att läka snabbare och påskyndar total muskelåterhämtning. För konditionsidrott kan det också ha en positiv effekt enligt en studie publicerad i Journal of science and medicine in sports.

Kom ihåg att din träning inte slutar när du har slutfört ditt träningspass. Att ta hand om din kropp efteråt är lika viktigt, om inte mer. Genom att implementera dessa åtta effektiva metoder för återhämtning kan du påskynda din återhämtningsprocess, förbättra din prestation och få ut det mesta av din träning.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Design & Utvecklad av Buildahome Webbyrå