Hem / BLOGG / Petra Skiöld - 6 timmars ultra, rankad 2:a i världen
Petra Skiöld - 6 timmars ultra, rankad 2:a i världen

Petra Skiöld - 6 timmars ultra, rankad 2:a i världen

Petra har gillat att springa sedan hon var liten, men det var när hon fick barn som hon tog upp löpningen på riktigt, tiden blev knapp och hon kände en frihet att få komma ut en stund. Hon sprang till en början för att må bra och finna lugnet men i maj 2012 ville hon testa att göra en satsning inom löpningen! Namn: Petra Skiöld 
Ålder: 45
Bor: Kristianstad 
Intressen: Löpning, resa, familjen 
Jobbar med: VD & säljare
Favoritmat: Sushi
Favoritsnacks: Choklad 
Favoritpass: Långpass, med fartökning på slutet! 
Meriter:

  • 6- timmars ultra rankad 2:a i världen under 2019 samt 3:e bästa kvinna genom tiderna i Sverige. 
  • 3:a på SM 100km
  • 2.54 marathon
  • 1.21 halvmarathon 
Petras första mål var att göra en riktigt bra marathon tid, vilket hon inte riktigt lyckades med men inom ultran däremot, där lyckades hon. Hon placerade sig som 3:e bästa kvinna i världen på sin första ultra. Det var egentligen bara tänkt som en grej att checka av på sin “to do list” men det visade sig att detta var hennes grej. Hon berättar sedan att hon sprang på nätterna när barnen var små, hon ville inte ta bort tid från dom men ville ändå få in längre pass så på helgerna när dom sov passade hon på!
Vad är det med löpningen som du gillar så mycket?

Framförallt friheten! Den får mig att må bra & jag finner lugnet när jag får ge mig ut, utan krav! 

Varför tror du att du gillar att utmana dig själv genom träningen? Vad ger det dig?

Jag blir mentalt tillfredsställd av löpningen. Att få tävla & springa lopp ger en kick som jag inte kan få genom något annat. Träningen gör mig lugn i mig själv, jag kan vara stressad och sliten men när jag kommer hem från ett pass känner jag mig harmonisk igen.Petra har tidigare haft olika coacher som hjälpt henne med träningen men nu lägger hon upp träningen själv. Hon springer mer på känsla och med ett övergripande mål om hela veckan snarare än att hon följer ett visst program som talar om exakt vad hon ska göra vilken dag. Hon hade ett tag Rune Larsson som coach och hon säger nu att hon inte tänkte så mycket på det då men dom körde efter den metoden hon gör nu, när veckan är slut ska du ha fått in ett visst antal pass och när den månaden är slut ska du ha fått in si och så många pass. 

Hon säger att hon lärt sig allt eftersom vad som funkar för henne och att hon blandar löpningen med styrka, hon kör oftast 2 styrkepass/vecka. Hon har lärt sig att hitta en balans, alla pass behöver inte vara på topp och kan inte vara superbra kvalité. Hennes man tränar huvudsakligen för att må bra men han är en riktigt bra hare för Petra när hon kör sina intervaller, när det är långpass däremot så hänger han med ett tag för att sedan vika av och Petra får fortsätta själv. I övrigt så inspireras hon av andra men tittar inte så mycket på deras specifika träning, det tycker hon inte är något som ger henne något. 
Hur tänker du kring återhämtning?

För mig är återhämtningen viktig! Jag behöver bra mat & mycket sömn. Tiden vid sidan om min träning & jobbet vill jag känna att jag har tid för min familj. Jag tränar mycket det mentala under mina långpass i skogen. 


Hur har din tränings- och tävlingssäsong påverkats av corona?

Träningsmässigt har corona inte påverkat mig alls. Men tävlingsmässigt så jag skulle både har kvalat in till VM 100km i mars & sprungit Nordiska Mästerskapet i 6- timmars i april. Båda blev inställda & jag är riktigt besviken över detta. Jag vet att det inte hjälper, utan det är lika för alla. Nu fortsätter jag att träna på & hoppas på att detta snart är över. 


Vilken distans är din favorit och varför?

Min absoluta favoritdistans är 6- timmars ultra! Det är nog för att det är där jag har mitt “steg”, tanken på att tävla på tex milslopp blir nästan ångestfyllt, det är inte min grej. Det är även på 6 timmars loppen jag har placerat mig som bäst. Under 2019 placerade jag mig som 2:e bästa kvinna i världen. Bara några meter efter 1:an och 3:e bästa kvinna genom tiderna i Sverige.


Följ Petra

På Petras blogg och Instagram får du hänga med i hennes träningsliv och ta del av massa tips och inspiration. 

Bloggen 
Instagram @pskiöld

0 comments

Leave a comment

x

x