Hem / BLOGG / Ny ambassadör - Ann-sofie Smedlund
Ny ambassadör - Ann-sofie Smedlund

Ny ambassadör - Ann-sofie Smedlund

Vi är så glada att presentera Ann-Sofie som ny ambassadör för Cellexir! Ann-sofie är en aktiv person som under de senaste 5 åren har pysslat med triathlon och har genomfört både halva och hela Iron Man. Bilden nedan är målgången från Iron Man Köpenhamn 2019, ansiktsuttrycket är ju bara för härligt:DNamn:
Ann-Sofie Smedlund 
Ålder: 43
Familj: Sambo 
Bor: I skärgården i Larsmo kommun på den finländska västkusten
Jobbar med: Juridik
Intressen: Motion i alla olika former, resor och äventyr
Favoritmat: Älggryta med ett gott rödvin till
Favoritsnacks: Choklad
Instagram: @starkfriskglad

Hur ser din träningsbakgrund ut?

Jag har alltid gillat träning, har varit fysiskt aktiv sen barnsben och har testat det mesta mellan balett och fotboll. Motion i olika former har alltid varit en självklar del av mitt liv och jag har jobbat i 20 år som instruktör på gym. Löpningen är det som ligger mig allra varmast om hjärtat, den allra enklaste och lättast tillgängliga träningsformen. För 5 år sedan köpte jag en landsvägscykel och halkade in på triathlon. Jag deltog i några sprintdistanser och blev totalt förälskad i sporten! Testade halvdistans och har sedan dess kört Ironman i Kalmar 2018 och Köpenhamn 2019. 

Berätta lite mer om Iron Man och hur ditt första lopp var

Jag deltog i mitt första halvdistanstriathlon 2017 och tyckte att det var sjukt långt och ett fulldistans-triathlon fanns inte på kartan. Men så älskar jag att utmana mig själv, utvecklas och flytta fram gränser, tänkte 'hur svårt kan det va egentligen' och anmälde mig till IM kalmar 2018. Vi byggde hus samma år vilket i efterhand sett inte var den bästa kombon då husbyggandet tog både kraft och tid Följde inget specifikt träningsupplägg det året utan körde på känsla. I maj fick jag liten panik inför de respektingivande sträckorna. Tog därför kontakt med Petter Mattsson på Pettsson Coaching som gjorde träningsupplägg de sista 3 månaderna. Inget drömläge för en coach att rycka in i det läget kan jag tänka mig, men att någon annan funderade på min träning lugnade mig mentalt.

Största utmaningen har varit simning och i Kalmar fick jag panik och andningssvårigheter i vattnet. Efter att ha guppat på rygg och snackat med mig själv en stund kunde jag simma vidare. Att kliva ur vattnet i Kalmar kändes som en liten målgång i sig, fixade jag simningen så skulle jag klara resten också. Min mentala styrka är nog mitt starkaste kort. Målet var målet i Kalmar och jag såg till att njuta av varje sekund under loppet (efter simningen) Löpningen är min starkaste av de tre grenarna och den kändes som ett 42,2km långt party. Jag snackade med alla som ville prata med mig, hejade på mina medtävlanden, highfivade publiken och sjöng med i musiken längs banan. Så sjukt kul! Få saker klår målgången i Kalmar, den ger mig fortfarande gåshud.

Full distans IM

Efter Kalmar var jag triathlonhög och beslöt att köra en fulldistansare till och vi blev ett gäng på 8 personer från mina hemtrakter som tränade, reste till köpenhamn och raceade där tillsammans. Gemenskapen, peppen och stödet i vår grupp var det bästa med årets race! Jag var dessutom bättre förberedd, både fysiskt och mentalt detta år. Inget husbygge som stressade och dessutom hakade jag på ColtingBorssens triathloncoaching redan på hösten innan med 10 mån kvar till racet. Strukturerad träning gjorde susen, jag förbättrade min tid med över 1h och sprang i mål under 12h i Köpenhamn. Träningen har blivit en livsstil och känns som en naturlig del av min vardag.

Hur ser en typisk träningsvecka ut för dig i dagsläget?

För tillfället är det grundträning som gäller med fokus på mängd, löpning och styrka. I stora drag kör jag 3-4 löppass, 1-2 cykelpass, 1 simpass och 2 styrkepass i veckan. 

Hur gör du för att hitta en bra balans i träningen vad det gäller prestation, glädje och återhämtning?

Jag kör på känsla och försöker lyssna på kroppen, tvekar inte att slänga in en extra vilodag eller två om kroppen känns sliten. Jag försöker ge kroppen bra bränsle genom bra kost och ser till att ge kroppen tillräckligt med sömn. Jag varierar gärna min träning och vintertid byter jag en del löppass till skidåkning. Åker både klassiskt och skate - så skönt för kroppen! När kroppen mår bra behåller jag drivkraft, motivation och träningsglädje. Att träna i grupp ger också energi! 

Vad har du för mål med träningen under 2020?

Främsta målet med min träning är att den ska få mig att känna mig stark, frisk och glad. Jag har inga ambitioner på att bli en framstående idrottare men tävlingsanmälningar håller min drivkraft och träningsmotivation uppe och ja, jag älskar ju att utmana mig själv :) Säsongens mål är att bli snabbare på halvdistanstriathlon och huvudmålet är Challange Turku i augusti. Sen blir det antagligen en del swimrunlopp tillsammans med sambon också, swimrun är ju så himla kul!

Vi ser framemot att följa din resa Ann-Sofie mot Challange Turku! :) Se till att följ Ann-Sofie på IG för massa inspo och träningsglädje!

0 comments

Leave a comment

x

x