Hem / BLOGG / Henriks satsning mot Vasan del 6 - Bryta ihop!
Henriks satsning mot Vasan del 6 - Bryta ihop!

Henriks satsning mot Vasan del 6 - Bryta ihop!

Det som Henrik tränat för hela vintern är nu avklarat! Här kommer sista delen och en återkoppling om hur loppet gick. Missa inte de andra inläggen här:  
Inför loppet har jag känt mig bra i kroppen och haft en plan om hur sista dygnet skulle bli. Då väderprognosen visade på helt olika fören för tävlingsdag och dagen innan så bestämde jag att inte testa flera skidspar inför slutval av de 2 par som skulle tävlingsvallas. Snöfallet som skulle komma på natten mot söndag skulle med stor säkerhet inverka på spårkvaliten. Efter en bra nattsömn så drog jag och min kompis och serviceman upp till Mångsbodarna för skidtest. Vi hittade snabbt det bästa paret som hade en ny, lite grövre slip, på en relativt hög skida. Jag hade små små förhoppningar om ett lite varmare före och tänkte ev köra "ruggat" om föret var det rätta.Cellexir Endurance efter 50km

När jag kom fram till start kl. 06.15 så var det bara att lägga ut skidorna i startfållan. Alla som åkt Vasaloppet vet att man ska komma riktigt tidigt till fållan om man vill stå långt fram. Starten gick bra och jag försökte avancera i snöyran. Väl framme i backen så blev det kö och jag förstod jag var väldigt långt bak. Tempot i första stigningen var lågt och jag fick koncentrera mig på att följa strömmen och hålla stavarna nära kroppen. Uppe på toppen så kunde jag börja staka på. Jag försökte spara kraft genom att köra om åkare på smarta ställen men decimeterdjup snö på sidan av huvudspåret där alla åkte gjorde det svårt.

Jag hade ingen koll på placeringar under loppet utan körde på med fokus på att åka smart. Ansträngningen var ganska hög under de första 35 km så upp mot Evertsberg var jag ganska sliten. Dricka och energipåfyllnad fungerade bra under hela loppet och jag tog en dos Endurance efter ca 50km. Tillsammans med utförskörningarna mot Vasslan så piggnade jag till. Föret blev också lite lättare vilket jag föredrar så jag fortsatte plocka placeringar även om tempot och pulsen sjönk något.

Mål i sikte

Kostförberedelserna har funkat bra men detta år fick jag vanliga hungerskänningar som inte var förberedd på. Fick i mig lite choklad på ett par stationer som gjorde gott. Vid det här laget efter 60-70 km så var stigningarna mot Oxberg och Höjberg tuffa. I de brantaste partierna blev det saxning. Helt säker på att min maxstyrka är för låg för att staka bra i såna tuffa förhållanden. Sista 19km är relativt flacka och det är bara att bita ihop, hålla teknik och frekvens och ta km för km. Väl på upploppet så var jag helt slut i armarna. Glad att se målportalen men besviken på min prestation som totalt sett var för dålig. Nu har det gått 5 dagar och jag har fortfarande inte släppt de känslorna helt.Bryta ihop och komma igen

Mina förhoppningar och mål var utifrån den insats som jag lagt senaste halvåret och där matchar det inte riktigt. Så klart är detta bara en liten liten förlust i det stora hela, men tydligen så finns vinnarskallen fortfarande kvar i stor utstäckning. Det som jag ändå får vara nöjd med är att skidorna gick bra, kroppen kändes helt okej och jag plockade ca 250 placeringar från toppen av första backen och in i mål. Placeringen i mitt 14:e Vasalopp blev 348 och jag har gott om tid att bryta ihop och komma igen tills nästa år. 

0 comments

Leave a comment

x

x