Hem / BLOGG / Henrik Eriksson siktar mot Vasaloppet
Henrik Eriksson siktar mot Vasaloppet

Henrik Eriksson siktar mot Vasaloppet

Vår ambassadör Henrik Eriksson kommer gästa oss på bloggen med inlägg varje månad fram till Vasaloppets start! Henrik har tidigare kört Vasaloppet flera gånger och 2001 stod han som segrare efter en tuff slutspurt. Här kommer första delen om hans träning och tankar so far!

 

Namn: Henrik Eriksson
Ålder: 45
Familj: Fru, 3 barn
Bor: Mora
Jobbar med: FM Mattsson, Mora
Intressen: Träning (Skidor, cykel mm), friluftsliv
Favoritmat: Vällagad pasta 
Favoritsnacks: Popcorn
Instagram: @vasavinnaren_henka

4 månader kvar till Vasan

I dagarna är det 4 månader kvar till mitt och många andra skidåkares huvudmål för vintern, nämligen Vasaloppet. Som elitåkare har jag varit väl förberedd med 700-850 timmars träning under många år och man vet i mycket större grad hur kroppen mår och vad man ska träna. Allt fokus var på skidåkningen. Idag tränar jag gissningsvis max 250-300 timmar på ett år och har sen september som mål att komma upp i 7h/vecka nu när jag bestämt mig för att åka Vasaloppet igen. 

7 timmar träning/vecka

Jag har en bra ide om hur jag ska lägga upp min träning, jag vet betydelsen av bra mat, sömn och återhämtning. Mina skidor behöver vara snabba och min form ska vara på topp första söndagen i mars. Att få in 1h/dag i snitt är dock en utmaning för mig med jobb, familj och andra intressen. Vissa veckor blir det lite mindre och andra klarar jag träningsmålet. Förutom att hinna träna mina 7 timmar så är utmaningen att jag ska försöka träna så effektivt jag bara kan och förbereda mig så bra som möjligt inför Vasaloppet. Jämfört med tidigare år så har jag i år kört betydligt mycket mer grenspecifik träning och om man som jag nu siktar på Vasan så innebär ju det stakträning och även rullskidor. Jag har också väldigt mycket längre förberedelse än tidigare, förut har jag kunnat haft ca 2 månader innan tävling som varit specifik utöver min allmänna träning. Min gamla stakmaskin har alltså dammats av och används en hel del, utan den skulle jag nog inte kunna sikta på de resultat som jag gör.

Träningsplan för kommande veckor

Min träningsplanering under de kommande veckor bygger på att jag tränar efter hur mycket tid jag har, hur vädret är och hur jag känner mig i kroppen. På helgen försöker jag hinna med lite längre pass tidigt på morgonen. Att ha tränat klart innan familjen vaknat tycker jag är en riktigt bra start på helgen. Pulsklockan finns alltid med och den styr tempo på 9 av 10 pass. Största utmaningen för mig idag är att få till de långa lugna grunduthållighetspassen och den tunga grenspecifika styrketräningen. Grunduthållighetspassen kan vara upp mot 2h långa. Skulle jag få möjlighet att köra 3h så skulle det såklart vara att föredra. Syftet är att förbättra fettförbränningen och de bästa passen kör jag tidiga morgnar på tom mage. Helst kör jag rullskidor/skidor men ofta blir det löpning av praktiska skäl men snart kommer snön till Mora och då blir det definitivt skidor. 

Ett favoritpass är att börja på extremt låg pulsnivå och belastning för att sedan öka 5-10 slag var 20:e minut med avslutning uppe i tröskelnivå. Då får man med hela pulsregistret och fettförbränningen hinner komma igång innan man kommer upp i puls. Känslan är att man inte drar på sig mjölksyra förrän i slutet av passet. Ett annat favoritpass är att köra 15 sekunder riktigt hårt med 15 sekunders vila efteråt. Detta upprepas 60, 70 eller varför inte 100 gånger. På dessa pass kan man belasta kroppen riktigt hårt utan att hinna dra på sig mjölksyra.

Så här kan en bra vecka se ut

 • Måndag: Vila
 • Tisdag: Tröskelträning, Stakmaskin: Uppvärmning, 3 minuter hårt sen 15s hårt / 15s vila x 40 x 2 ggr, totalt 1h. (Genom att köra 15 ́/15 ́ så kan jag ha en riktigt hög belastning utan att dra på mig mjölksyra. Pulsen ligger stabilt uppe ändå)
 • Onsdag: Löpning. Grunduthållighet, stegringsdistans 20 eller 15 min på varje pulsnivå: 110, 120, 130, 140, 150, 160 totalt 1,45-2h
 • Torsdag: Stakmaskin uppvärmning 10 min, 15s hårt/20 vila x 40+ hållningsstyrketräning 10 min totalt 45minuter
 • Fredag: Vila
 • Lördag: Löpning lugnt 2h
 • Söndag: Stakmaskin 3 x 10min tröskelträning med 5 minuters vila mellan. Totalt 1 h med uppvärmning och nedvarvning
 • Så fort det finns snö på hemmaplan så kommer några pass varje vecka såklart vara med skidor på fötterna och fokus då blir teknik och grunduthållighet. Sist men inte minst önskar jag dessutom att kunna komma igång med styrketräningen efter ett seriös försök att få bukt med min golfarmbåge.

  Följ gärna Henrik på Facebook eller Instagram

  0 comments

  Leave a comment

  x

  x