Hem / BLOGG / En sårbar kvinna
En sårbar kvinna

En sårbar kvinna

Klimakteriet brukar ibland benämnas som en sårbar tid i livet. För många kvinnor är det mycket som händer samtidigt i åren 45-60. Det kan vara en rad olika omständigheter som har med familj, släkt, arbete och annat praktiskt att göra. Det är också en tid när man kanske börjar fundera på hur man lever sitt liv, vad som är meningsfullt och tar- respektive ger energi. Många känner av att stresståligheten sjunker. För mig var det så tydligt att jag också började känna av att kroppen förändrades när hormonerna började svikta. Mer värk, längre tid med träningsvärk och så gick jag upp i vikt. 

Jag har alltid varit aktiv och framförallt gillat att springa. Att komma ut i skogen och andas frisk luft, få upp pulsen och känna blodet flöda har alltid gett mig energi. Men det började smyga sig på ett motstånd, en orkeslöshet som var både fysisk och mental. Delvis var det förknippat med sämre sömn men också allmän tyngdkänsla.

Det man oftast mår bäst av i den första fasen av övergångsålder är att sakta ner. Ta hand om stressen, se var man jagar på sig själv, vad som skaver mest. Titta med nyktra ögon på olika delar av livet, arbete, familj, träning, näring, hur duktig flicka måste man vara på olika plan och ska man finnas till för allt och alla hela tiden? Fundera på vad som tar och ger och hur du skulle vilja ha det. Kanske kommer du fram till att det är återhämtning som brister? Så var det för mig. Men det var också en sak till, som många kvinnor tyvärr känner igen, när vikten går upp, så äter man mindre, eller gör prioriteringar som inte alltid är de bästa. En viktig nyckel är att prioritera riktig, näringstät mat på regelbundna tider.

När jag började sakta ner, titta på vad jag egentligen lade tid på och tog bort andras förmodade förväntningar, så började också en lite mer realistisk syn på träningens resultat dyka upp. Så i stället för att ha ett veckoschema som stressade när jag misslyckades, så bestämde jag att jag skulle ta mig ut en stund varje morgon, oavsett väder och andra åtaganden. Någonstans här kom också Cellexir med i mina dagliga rutiner. Svårt att utvärdera till en början, med sedan en uppenbar höjning av den allmänna energinivån och framförallt mindre värk, tyngdkänsla och snabbare återhämtning.

Morgonrutinen och Cellexir har nu varit med i mer än 3 år. Vissa mornar är det segt, men det är ett positivt beroende, oftast en stark längtan efter den där morgonstunden som också blivit mer variationsrik. Ibland håller jag snabb takt, vissa dagar blir det en kort tur, andra lång, ibland i skogen med meditationsstopp, ibland intervaller i backe, det är alltid dagsform som får avgöra. Och det mest intressanta är att jag faktiskt är i bättre fysisk och psykisk form än på många år.

Mer kunskap och råd får du av mig och mina gäster i Klimakteriepodden som finns i alla podd-appar med mer än 200 avsnitt kommer du garanterat kunna hitta både kunskap och inspiration. Välkommen att lyssna!

Klimakteriepodden är en podcast som riktar sig till kvinnor 40+ för att sprida kunskap och vetenskaplig fakta kring klimakteriet och kvinnohälsa. Podcasten drivs av Åsa Melin som ansvarar för innehåll och genomförintervjuerna. Klimakteriepodden har 16.000 lyssnare i veckan och totalt över 2.000.000 nedladdningar.

0 comments

Leave a comment

x

x